Загреб почиње градњу Пељешког моста, Сарајстан најављује тужбу

Хрватска данас званично почиње са градњом Пељешког моста, који је иначе камен спотицања у односима Сарајева и Загреба. Уједно је и најбољи шамар свим евроидотима, будући да је јасан показатељ како није ни у плану конкретан улазак БиХ у ЕУ.

понедељак, 30 јула, 2018 / 11:29

Тито је нацртао границе тако да Хрватска, која је за геноцид и сарадњу са фашистима награђена Истром, Задром, Ријеком и аустроугарском границом скроз до Превлаке. Било је битно да сви сем Србије добију излаз на море, а по логици са Калињиском области у Русији (бивши Кенингсберг, односно Источна Пруска) Истра је директно требала припасти Србији, чији је народ, као и руски у Совјетском савезу, дао највећи допринос борби против Хитлера и савезника.

Но, то није урађено из данас свима очигледних разлога, као што је и очигледно да Хрватска са БиХ неће да прође јефтиније и договори бесцарински коридор, који готово да и функционише у пракси Општине Неум, већ у свом суверениму не штеди ни паре, ни свађу са сусједима.

Извођач радова је кинески конзорцијум ЦРБЦ, иначе ангажован на градњи прве дионице аутопута у Црној Гори. Због неслагања с градњом моста БиХ ће, према најавама званичног Сарајева, тужити Хрватску.

Наиме, кинеска компанија "Чајна Роуд анд Бриџ Корпорејшн" требала би да почне да спроводи у дјело оно што је покушало неколико бивших хрватских премијера. Иво Санадер је два пута покушавао да започне изградњу моста.

Новац је осигуран захваљујући Европској унији. У коначници ће мост коштати нешто више од 526 милиона еура, од чега Европска унија пројекат суфинансира с 357 милиона еура бесповратних средстава, односно с 85 посто прихватљивих трошкова.

Рок за градњу је 36 мјесеци. Мост ће бити дуг 2.404 метра и висок 55 метара. Хрватска сматра да су те димензије одговарајуће и за БиХ због чега поручују да нема ништа спорно у градњи моста.

Ипак, званичници БиХ негодују због почетка градње јер БиХ никада није с Хрватском ријешила питање границе на мору. Бројни стручњаци сматрају да ће БиХ градњом Пељешког моста бити оштећена те да неће имати несметани излаз на отворено море.

У међувремену се спомиње и тужба коју би члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић требао поднијети суду у Стразбуру.3 КОМЕНТАРА

 1. Bakir Izetbegović da tuži Hrvatsku zato što Herceg Bosna neće imati pristup otvorenom moru.
  Ovo je krajnje suludo isto kao i sama pomisao autora teksta da je Istra trebala pripasti Srbiji.
  Kako se 2. svjetski prelomio preko leđa Srba u BiH logično bi bilo da je Istra = Republika Srpska ali da Bakir i dalje štiti Herceg Bosnu .
  Ako ne on onda Hitler iz Ankare njemu su je ostavili u amanet, samo tako komedija može imati bezbroj nastavaka.

 2. Чињеница је да Хрватска и није била загријана за овај прескуп пројекат и да је ово на инзистрање ЕУ, која поред тих 357 мил. евра финансира и прилазне путеве, обилазнице, вијадукте, тј учестоваће у овом пројекту и са више од 90% трошкова.
  И како стоји у тексту и јасна порука да ЕУ не види БиХ у свом друштву много, много година.

  Овдје БиХ не може поднијети тужбу, Бакир и бошњачка политичка елита нису БиХ, хрватски члан предсједништва неће подржати тужбу, а никако не треба ни српски, госп.Иванић или ко већ буде у наредном периоду.
  Нити је Српска погођена овим пројектом, нити треба дати подршку бошњачкој политичкој елити који су сВоју подлост показали приликом покушаја да прогурају захтјев за ревизијом пресуде у тужби БиХ против СРЈ. Срећом нису успјели у том свом науму, но глупо им је дати било када у будућности подршку.

  Требамо гледати себе, ако Српска има интерес, није проблем, овдје га нема (око те тужбе мислим), тако да од тужбе вјерујем нема ништа.