Загреб: На демонстрацијама се окупило 10.000 људи

ЗАГРЕБ – Више хиљада демонстраната, окупљених преко друштвене мреже Фејсбук и у петак увече протестовало је у Загребу, тражећи смjену владе Јадранке Косор. Ријеч је о најмасовнијем у низу антивладиних протеста који су почели крајем фебруара, а, према процјенама неких медија, на врхунцу скупа било их је и више од 8.000, на моменте и око […]

субота, март 5, 2011 / 09:55

ЗАГРЕБ – Више хиљада демонстраната, окупљених преко друштвене мреже Фејсбук и у петак увече протестовало је у Загребу, тражећи смjену владе Јадранке Косор.

Ријеч је о најмасовнијем у низу антивладиних протеста који су почели крајем фебруара, а, према процјенама неких медија, на врхунцу скупа било их је и више од 8.000, на моменте и око 10.000. 
Агенција ФоНет јавља да је извјештавање ХРТ који је јавио да у граду протестује 1.500 људи, разбјеснило демонстранте у Загребу, који су одлучили да оду пред зграду ХРТ да покажу колико их заиста има.
Неколико централних улица у Загребу било је испуњено људима. Саобраћај је био блокиран, а демонстранти су шетали по центру града и окупљали се на Тргу бана Јелачића и Цвијетном тргу. У Звонимировој улици су грађани са прозора лупањем у шерпе давали подршку демонстрантима у шетњи.
Инцидената није било, осим нагуравања са полицијом на крају протеста када је испред сједишта ХДЗ неколико људи приведено.
Током вишечасовне протестне шетње градским улицама, током које се број окупљених стално повећавао, група демонстраната напала је аутомобил у којем се налазио портпарол владе Младен Павић који се ту случајно затекао. Бацили су флашу према аутомобилу, а један од њих га је и пљунуо.
Скуп је завршен око 22 часа, а око сто најупорнијих протестовало је и испред зграде у којој живи потпредсједник Сабора Владимир Шекс.
Као и на ранијим скуповима, демонстранти су покушали да дођу до сједишта хрватске владе на Марковом тргу, гдје су законом забрањена окупљања, али их је у томе спријечила полиција. 
Против владе је јуче протестовало и око 300 демонстраната у Пули.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *