Загреб: Декан послао студентикњу у хитну

Декан Филозофског факултета у Загребу Дамир Борас посвађао се јутрос са студентима који су блокирали улаз у зграду факултета и напао једну студенткињу због чега је завршила у хитној помоћи. Блокада је почела јутрос након што студентска служба, по налогу управе, није хтјела издавати потврде студентима који нису уплатили најмање пола школарине, иако је Борас […]

понедељак, 24 октобра, 2011 / 09:52

Декан Филозофског факултета у Загребу Дамир Борас посвађао се јутрос са студентима који су блокирали улаз у зграду факултета и напао једну студенткињу због чега је завршила у хитној помоћи.

Блокада је почела јутрос након што студентска служба, по налогу управе, није хтјела издавати потврде студентима који нису уплатили најмање пола школарине, иако је Борас најавио да студенти друге и треће године преддипломског студија неће морати плаћати школарине до избора.

Борас се посвађао са студентима када је на улазу наишао на барикаде од столова, а када је схватио да га једна студенткиња снима напао ју је и отео јој фотоапарат. Студенткиња је због натезања завршила на хитној, јавили су хрватски медији.

Декан се на крају ипак пробио кроз барикаде, али је запријетио да ће звати полицију. Представници студената су на разговору с деканом који је новинарима забранио улазак у зграду.

Студенти сматрају да је управа Факултета "покушала мучки обманути студенте", те од управе и декана захтијевју тренутну службену одлуку којом се укида наплаћивање школарина студентима друге и треће године преддипломског студија и поврат новца студентима који су због притисака већ уплатили пола или цијели износ школарине.

"Не одустајемо од захтјева за потпуно јавно финансираним образовањем и поручујемо управи да нећемо допустити да мањак средстава намирује од студената. Захтијевамо да се новчана средства потребна за одржавање наставе и хладни погон факултета умјесто путем школарина, намакне из државног буџета", истичу студенти.

Према уговорима који су потписани 2010. и 2009. године с тадашњим бруцошима обећано је бесплатно студирање свим студентима који испуњавају обавезе. Међутим, студенти који су положили све испите морају платити школарину да би уписали вишу годину, јер Министарство факултетима није осигурало новац за више године студија.0 КОМЕНТАРА