21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Заев заротирао: Бугари нису били окупатори већ администратори, касније смо се заједно борили

У Сјеверној Македонији је замијењено више од 20 спомен плоча на којима је писало "бугарски фашистички окупатор” – изјавио је премијер Зоран Заев и истакао да "Бугари нису фашисти већ пријатељи”.

среда, 25 новембра, 2020 / 16:51

То би, у преводу, било исто као када би на спомен плочама у Републици Српској промијенили "италијански фашисти", или "њемачки нацисти" и – посебно битно "хрватске усташе"; само јер нека од ових земаља тиме условљава ваш улазак у Европску унију.

Но, Заев, као и читав регион, озбиљно урања у историјски ревизионизам, у којем ће на крају испасти да су хрватски пријатељи направили Јадовно и Јасеновац, у којим готово нико није страдао, само зато да би се дружили са Србима, Ромима и Јеврејима.

Како сви присвајају српску усамљену антифашистичку борбу у региону, ускоро ће испасти да су сви били партизани сем Срба…

Но, то се све управо дешава пред нашим очима, па су "Бугари и Македонци" ослобађали Скопље, док се у представи Ослобођање Скопља, рецимо, која је била чувена у бившој СФР Југославији и која се играла широм земље, а на крају је снимљен и играни филм – то врло наглашено третира другачије.

У интевјуу за бугарску агенцију Бгнес Заев је рекао да су током Другог свјетског рата на почетку Бугари били "администратори” на подручју садашње Сјеверне Македоније, али су се затим приључили антифашистичком фронту па су бугарска и македонска војска заједно ослободиле Скопље и друга мјеста.

"Била је нека адмистрација у том тренутку на почетку. Затим се Бугарска дигла заједно с антифашизмом, борила се за слободу, за демократију и апсолутно је дио антифашистичког фронта. Бугарске и македонске војске ослобађају територије: Крива Паланка, Куманово, цијели регион, Скопље. И то је један лијеп дио наше историје који чини да будемо још јединственији”, рекао је Заев, преноси Бета.

Заев је заборавио рећи да је "бугарски администратор" тај посао обављао као савезник нацистичке Њемачке. Као и да су по пресвлачењу у савезника СССР ослобађали и Београд

Премијер је истакао да Македонци и Бугари "немају подијељену историју, ни укрштену, већ заједничку” и оцијенио да су их власти Југославије држале раздвојеним.

"Имамо заједничку историју. И из ње су настали и македонски у бугарски народ, и македонски и бугарски језик”, изајвио је он.

"Дужност је свим грађанима, а највише нама политичарима, да зближимо наше народе, јер много година, деценима су нас држали далеко. Различите власти. Прије свега за вријеме бивше Југославије, прије бивше Југославије. Ми треба дас будемо заједно зато што смо први сусједи”, рекао је Заев у интевјуу за Бгнес.

Позивајући се на историјске идентитетске разлоге, Бугарска на састанку Европске уније 17. новембра није подржала нацрт преговарачког оквира за Сјеверну Македонију, чиме је блокирала почетак преговора свог западног сусједа о пријему у ЕУ, али је Заев у понедељак изјавио да "није далеко договор с Бугарском”, да вјерује да ће бити постигнут прије Савјета министара ЕУ почетком децембра и најавио је и састанак с премијером Бугарске Бојком Борисовом.