Задужисмо се (сви заједно) 180 милиона евра, да правимо аутопут кроз западну Херцеговину

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и директор Одјељења за транспорт Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ Сју Берет потписали су данас у Сарајеву уговор о кредиту вриједном 180 милиона евра који је намијењен за изградњу двије дионице ауто-пута и тунела Иван на коридору "Пет це".

среда, 12 септембра, 2018 / 16:44

Церемонији потписивања присуствовали су и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк и министар транспорта и комуникација БиХ Исмир Јуско.

Беванда је новинарима рекао да се овај пројекат састоји из три дијела. Први је изградња дионице ауто-пута према међународним стандардима дужине 5,1 километар између Поприкуше и Немиле у вриједности од 70 милиона евра, други је изградња тунела Иван на ауто-путу дужине око два километра вриједног 50 милиона евра и трећи – изградња дионице ауто-пута дужине 8,7 километара између петље Мостар југ и тунела Квањ, чија је вриједност 60 милиона евра.

"Услови кредита су повољни, а рок отплате је 15 година укључујући и четири године грејс периода на отплату главнице. Планирано је да и овај кредитни аранжман прате знатна грант средства ЕУ у износу од 11,8 милиона евра, намијењених за изградњу тунела Иван, што би требало да буде одобрено до краја године", појаснио је Беванда.

Он је кориснику кредита "Ауто-цестама Федерације БиХ" пожелио да што прије заврше тендерске процедуре и успјешно окончају радове на новим дионицама ауто-пута кроз БиХ.

Обраћајући се новинарима, Беретова је рекла да ће БиХ направити даље кораке ка ЕУ тржиштима изградњом нових дионица коридора "Пет це", главног инфраструктурног пројекта у БиХ који ће ојачати њену регионалну и међународну интеграцију, с обзиром да је данас потписан уговор о кредиту вриједном 180 милиона евра.

Према њеним ријечима, овај кредит ће обезбиједити изградњу око 16 километара ауто-пута.

"ЕУ је стратешки партнер ЕБРД-а у реализацији изградње коридора `Пет це`. Пројектом ће се проширити постојећа путна инфраструктура изградњом нових дионица ауто-пута, што ће знатно побољшати мобилност и повећати безбједност саобраћаја", поручила је Беретова.

Коридор "Пет це" је огранак петог паневропског коридора укупне дужине 700 километара који ће повезати Мађарску и источну Хрватску са БиХ и Јадранским морем.

Од почетка дјеловања у БиХ, ЕБРД је уложио 2,1 милијарди евра у готово 150 пројеката.

Потписивање споразума поздравио је и Вигемарк, који је нагласио значај ове ивестиције, али и грант средстава које ЕУ поклања БиХ.