Забреб: Суђење за злочине „Маестрала 2“

ЗАГРЕБ – Пред загребачким Жупанијским данас почиње суђење седморици бивших припадника 7. гардијске бригаде Хрватске војске „Пуме“ оптужених за стријељање шест српских ратних заробљеника 1995. године у акцији „Маестрал 2“. Оптужени би у суд требало да дођу са слободе, јер им је у јуну прошле године, на дан када је загребачко Жупанијско државно тужилаштво против […]

уторак, март 8, 2011 / 09:27

ЗАГРЕБ – Пред загребачким Жупанијским данас почиње суђење седморици бивших припадника 7. гардијске бригаде Хрватске војске „Пуме“ оптужених за стријељање шест српских ратних заробљеника 1995. године у акцији „Маестрал 2“.

Оптужени би у суд требало да дођу са слободе, јер им је у јуну прошле године, на дан када је загребачко Жупанијско државно тужилаштво против њих подигло оптужницу, укинут притвор у којем су били од октобра 2009. године.

Првооптужени у овом случају је бивши замјеник команданта "Пума" бригадир Емил Црнчец који је до пензионисања био замјеник начелника Оперативне управе Главног штаба Хрватске војске. Осим њега, оптужени су и Ненад Јуринац који је био у штабу бригаде, затим Тихомир Шаворић, који је након рата изабран за градског вијећника у Иванцу, те Анто Новачић, Роберт Прецехтјер, Горан Гаћа и Роберт Бевак.

У оптужници се наводи да су припадници "Пума" заробљенике стријељали по наредби тадашњег команданта бригаде Ивана Кораде.

Наређење за стријељање Кораде је издао пред више свједока, након чега су заробљеници побијени аутоматским пушкама. У мјестима Млиништа и Халапићи код Гламоча у БиХ 9. и 10. септембра 1995. године убијени су заробљени војници Републике Српске Радослав Лакић, Перо Видовић, Петар Јотановић, Драгослав Мутић, Борислав Вукић и један непознати мушкарац, преносе хрватски медији.

Иван Кораде, који је према оптужници наредио злочин, убио се у априлу 2008. године након што је у селу Велика Ватерничка убио четири особе и тешко ранио још једног мушкарца који је преминуо неколико дана касније. У акцији хватања Кораде је, прије самоубиства, усмртио и једног полицајца.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *