Забрана кретања: Гринч је украо Божић, а Републички штаб Васкрс

Републички штаб за ванредне ситуације РС донио је данас закључак којим се уводи полицијски час у вријеме васкршњих празника.

среда, 15 априла, 2020 / 17:47

"Донесен је и закључак о забрани кретања у вријеме Васкрса и то од петка у 15:00 часова до суботе у 05:00 часова, те од суботе у 15 часова до понедјељка у 05:00 часова", истакнуто је данас након сједнице овог штаба.

Од ове забране су изузети здравствени радници, особе којима је потребна здравствена помоћ, припадницима МУП-а који су на задатку, особе којима послодаваци или МУП РС издају потврду, а исто се односи и на домаће и на међународне превознике.

Такође, донесен је закључак којим се у РС одобрава кретање пензионерима сутра од седам до десет сати, умјесто петка, обзиром да је овај петак нерадни дан.

Иако су до сада користили сваку прилику да се појаве у медијима током кризе, нико од чланова штаба ни главних политичких лица није се одлучио да саопшти ову одлуку, већ је то препуштено обичном службенику владе. Њој свакак част, али могли су јој дати да објави неку веселију вијест?

Стара субординацијска прича о законским овлаштењима: Је ли тако Ацо?

Првобитно, премијер Радован Вишковић је изјавио да неће бити заоштравања мјера, те да ће током нерадних дана бити забрањено путовање у друге општине, што је већ била пракса током протеклих викенда. Вишковићева изјава је "вриједила" пар сати, док Додик поново није исмијао своје сараднике тврдњом да је могућа пуна забрана кретања током празника.

Што се Васкрса тиче, број људи који активно похађају вјерске службе СПЦ, па чак и на Васкрс, заиста није толики да црква није могла направити епидемиолошки прихватљиву ситуацију у нивоу једног супермаркета, макар уз уступак да свештенослужена лица не дају благослов за цјеливање моштију и других објеката од вјерског интереса?

Више је него сумњиво да је оваква одлука донесена без икакве оцјене тренутне ситуације, већ искључиво због Александра Вучића, који је такође у Србији завео рестриктивне мјере које угрожавају прославу Васкрса. Док је у Србији епидемиолог Предраг Кон поднио, па повукао оставку у републичком штабу, будући да се противио идеји да се дозволе скупови на дан Васкрса.

У Српској "струка" није дала никакво мишљење о овом питању, па се чини да је овакву одлуку донио Додик у садејству са Вучићем. Јер можда епидемиолошка ситуација у Српској није као у Србији, али очито да нико не смије да квари Вучићев шоу и да даје примјер да може другачије.