Заборавља се Перл Харбур: Јапан повећава улагања у војску

Јапанска влада усвојила је нову националну безбједносну стратегију и повећала улагање у војску, што се тумачи као потез усмјерен према Кини. У наредних пет година Јапан ће куповати војну опрему, укључујући беспилотне летјелице, авионе и амфибијска возила. Војска ће основати нову јединицу – маринце, који ће уз помоћ амфибија моћи да се искрцавају на острва. […]

уторак, 17 децембра, 2013 / 12:06

Јапанска влада усвојила је нову националну безбједносну стратегију и повећала улагање у војску, што се тумачи као потез усмјерен према Кини.

У наредних пет година Јапан ће куповати војну опрему, укључујући беспилотне летјелице, авионе и амфибијска возила. Војска ће основати нову јединицу – маринце, који ће уз помоћ амфибија моћи да се искрцавају на острва.

Одлука је донесена у вријеме трајања оштрог спора између Јапана и Кине у вези са острвима у Источном кинеском мору, на која обје земље полажу права.

У нацрту документа о националној безбједносној стратегији наводи се да однос Кине према другим земљама, у комбинацији са тајновитошћу њене војне и националне безбједносне политике, представљају разлог за забринутост Јапана и шире међународне заједнице, пренио је Би-Би-Си.

Јапан је први пут повећао улагања у војску у јануару, послије вишедеценијског смањивања војног буџета.

Премијер Шинзо Абе залаже се за ширење војних активности, које су тренутно круто ограничене јапанским послијератним Уставом.0 КОМЕНТАРА