За свашта има пара: Жељезница, књижевност и филм у Андрићграду

У Андрићевом институту у Андрићграду завршена је Међународна научна конференција "Железница, књижевност и филм" на којој је учествовало 50 предавача из Републике Српске, Србије, Црне Горе, Русије, Турске и Италије. Професор Филолошког факултета у Београду Александар Петровић истакао је да је на конференцији било ријечи о жељезници као метафори слободе. Он је истакао да се […]

субота, децембар 5, 2015 / 18:12

У Андрићевом институту у Андрићграду завршена је Међународна научна конференција "Железница, књижевност и филм" на којој је учествовало 50 предавача из Републике Српске, Србије, Црне Горе, Русије, Турске и Италије.

Професор Филолошког факултета у Београду Александар Петровић истакао је да је на конференцији било ријечи о жељезници као метафори слободе.

Он је истакао да се обично жељезница која иде унапријед познатим гвозденим путевима сматра симболом пута са којег нема могућности да се скрене.

"Постоје другачија искуства која показују да железница може да пренесе свој доживљај слободе. Да бих то илустровао моје предавање односило се на индијске железнице", рекао је Петровић.

Наводећи да се у Индији возе на крововима воза и да се то чини као знак мање модернизованости индијског друштва, Петровић, међутим, каже да су је то увијек повезано са једном од безбројних светковина у овој земљи и знак радости због учешћа у тим светковинама.

"Индијске жељезнице долазе тачно у минут и климатизоване су, али задржавају оно што смо ми изгубили – животну радост која се огледа у томе што се људи возе на неуобичајним мјестима и тиме показују своју радост", истакао је Петровић.

Руководилац Одјељења за књижевност Александра Вранеш рекла је да је оквиру ове научне конференције организована изложба посвећена возовима која обухвата период од почетка увођења жељезница у Србију до данас када се очекује увођење метроа.

Организатор научне конференција је Андрићев институт.Оставите одговор