За шаховске фигуре из „Седмог печата“ 143.000 долара

ШТОКХОЛМ – Шаховске фигуре кориштене у филму „Седми печат“ шведског режисера Ингмара Бергмана продате су на аукцији за милион шведских круна (143.000 долара), саопштила је аукцијска кућа Буковски. Фигуре су кориштене у познатој сцени у којој главни јунак и смрт играју партију шаха. У саопштењу се наводи да је 337 Бергманових предмета продато на аукцији […]

уторак, септембар 29, 2009 / 10:43

ШТОКХОЛМ – Шаховске фигуре кориштене у филму „Седми печат“ шведског режисера Ингмара Бергмана продате су на аукцији за милион шведских круна (143.000 долара), саопштила је аукцијска кућа Буковски.

Фигуре су кориштене у познатој сцени у којој главни јунак и смрт играју партију шаха.

У саопштењу се наводи да је 337 Бергманових предмета продато на аукцији у Штокхолму за укупно 18 милиона круна, односно дест пута већу цијену од почетне.

Међу предметима ствараоца који је умро 2007. године биле су личне Бергманове биљешке, награде и сто на којем је написао многе сценарије.

Шаховске фигуре продате су за цијену 50 пута већу од почетне иако у комплету недостаје бијели краљ, који је оштећен током снимања филма.

За аукцију је владало велико интересовање. Више од 8 000 људи из преко 100 земаља дошло је да погледа предмете у данима прије продаје.

Амерички режисер Вуди Ален описао је Бергмана као "вјероватно највећег филмског ставраоца од појаве камере за покретне слике".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *