За Русе и Кинезе највише послова од Републике Српске

Институције Републике Српске су прошле године страним компанијама, кроз јавне конкурсе, дале послове у вриједности већој од 140 милиона марака, а од тог износа близу 93 одсто новца завршило је на рачунима кинеских и руских компанија. На листи свих ино-добављача, доминирају Руси и Кинези који су само кроз два уговора добили чак 130 милиона марака, показују подаци Агенције за јавне набавке БиХ у посједу портала Капитал.

субота, 6 јуна, 2020 / 19:05

На првом мјесту по вриједности је посао који је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске додијелило кинеском предузећу "Чајна Синофарм Интернешенал Корпорејшн”.

За пројектовање изградњу и опремање нове болнице "Свети Апостол Лука” у Добоју биће им исплаћено 88.568.717 КМ.

Иза њих је руска компанија "Рашан Хеликоптерс”. За три хеликоптера испоручена МУП Републике Српске, зарадили су 41.672.030 КМ.

На трећем мјесту је швајцарско предузеће "Премар Севисиз АГ” које је по основу набавке дампера за Рудник и Термоелектрану у Угљевику добило 7.491.620 КМ.

У пет највећих по вриједности је и "Институт Михајло Пупин” из Србије који је на основу сарадње са "Аутопутевима Републике Српске”, а која се односи на набавку и опремање објеката за наплату путарине на аутопуту Бања Лука-Градишка зарадио 2.725.086 марака.

Не треба изоставити ни "Ваљаоницу Бакра” из Севојна у Србији која је од РиТЕ Гацко добила 984.541 марака кроз уговор о набавци резервних цијеви за конденатор.

ФБиХ странцима дала 10 пута мање новца

Иначе, ових пет уговора склопљених кроз јавне набавке вриједи више од свих осталих ино-набавки у цијелој БиХ.

Примјера ради, највећи посао који су институције Федерације склопиле са странцима је вриједан 13 милиона марака.

Уговорни орган Рудници мрког угља "Бановићи” су са предузећем "СТЕАГ енерџу Сервисиз” из Њемачке склопили уговор око надзора радова на термоелектрани Бановићи.

Генерално, у Босни и Херцеговини током прошле године је кроз јавне набавке потрошено 2,84 милијарде марака, углавном новца грађана, показују подаци агенције за јавне набавке БиХ.