За правду и ред: Вукановић у сред кампање у Бањој Луци, а не у Требињу или Гацку

Овај пут у саопштењу потписан као Посланик у Клубу СДС Небојша Вукановић пружио је данас подршку Драшку Станивуковићу, кандидату за градоначелника Бања Луке и одборничкој листи Српске демократске странке у Бања Луци.

недеља, 1 новембра, 2020 / 16:47

Већ смо писали да Небојша Вукановић у Требињу има листу са својим именом на њој (налик на принцип СНСД – Милорад Додик), те да је та листа конкурент СДС, која шаље саопштење о његовој подршци колеги из парламента – Драшку Станивуковићу.

То, наравно, није забрањено, али трошење читавог дана од тридесетак оних колико званична кампања траје, да би се дала подршка кандидату ПДП и листи СДС у Бањој Луци, док је у Требињу са њима политички противник, односно конкурент, дјелује сувише збуњујуће на бираче сопствене листе и умањује јој шансе на изборима. Могао је тај дан, рецимо, бити у Гацку, гдје такође има листу са својим именом.

Поруке из Требиња

У Требињу Небојша Вукановић сједи за столом са страначким првацима СДС, гдје је забиљежен и фотографијом, дочим о томе страначко саопштење од 30.10.2020. године извјештава овако:

"Привредне, као и све друге дјелатности које су угрожене због посљедица пандемије, требају помоћ, да опстану и не смије се дозволити да буду остављена на цједилу, казао је вечерас Илија Станковић, кандидат СДС-ПДП за градоначелника Требиња."

Дакле нема ни помена да је Станковић кандидат СДС, ПДП, Листа за правду и ред – Небојша Вукановић. Ова листа у саопштењима СДС, за разлику од Вукановића самог, уопште не постоји.

Овакав приступ, односно наступање у току кампање по цијелој Републици Српској, није био од користи Вукановићу у ранијим изборним циклусима. Тако је из оштре концепције "Напокон другачији", односно да ниједан партијски блок не ваља, те да је потребно изнова оснивање партије која ће бити ослобођена баласта личности из прошлости, пребацио у редове уходане политичке организације и коначно био на листи СДС изабран за посланика, након неуспјеха који су се низали од 2012. године.

Но, навика да се у кампањи појављује ван мјеста гдје се гласа за њега лично је остала. Небојша Вукановић је посланик из друге изборне јединице, па је његова посјета Бањој Луци евентуално оправдање Станивуковићу да се генерише још једна вијест, у смислу неискориштеног повода за стално присуство у јавном простору током кампање, прије него што сама подршка посланика из Херцеговине значи нешто за локалну политику у највећем граду Српске.

Поруке са Трга Крајине

"Драшкова побједа у Бања Луци је важна за коначну побједу опозиције 2022. године. Енергија коју Драшко Станивуковић доноси је гаранција да ће 15. новембра однијети побједу над својим противкандидатом" – истакао је Вукановић.

Посланик у Клубу СДС је нагласио да је поред побједе Драшка Станивуковића важно да и опозиционе одборничке листе остваре добре изборне резултате које ће гарантовати да Драшко Станивуковић направи стабилну и искрену већину у бањалучком паралементу.

"Листа Српске демократске странке за скупштину града Бања Лука има мноштво квалитетних, одлучних и образованих људи и успјех листе СДС-а је гаранција да ће побједу Драшка Станивуковића пратити и стабилна одборничка већина у Скупштини града Бања Лука" – казао је Вукановић.

Након изјава за медије Небојша Вукановић и Драшко Станивуковић разговарали су са грађанима Бања Лука окупљеним на Тргу Крајина и нагласили да је подршка коју свакодневно добијају од грађана знак исправности политике коју већ двије године воде из посланичких клупа.