За пола мјесеца у Србији, скоро по једна лажна пријава отмице дневно

Директор Полиције Србије Владимир Ребић изјавио је данас да је у посљедњих 15 дана евидентирано 14 лажних пријава отмица дјеце и да су у 90 одсто случајева дјеца измислила догађај да би оправдала изостанак из школе.

понедељак, 15 октобра, 2018 / 19:49

Ребић је навео да дјеца свакодневно слушају приче о отмицама и често измишљају догађаје, а да се последњи такав случај десио у Новом Пазару, гдје је дјечак због игре на великом одмору закаснио на час, те пријавио покушај отмице да би оправдао изостанак.

Он је истовремено указао да родитељи не треба да занемаре приче дјеце да их је неко пратио или покушао да намами у ауто, али да те информације не треба прво дијелити на друштвеним мрежама, већ одмах пријавити полицији.

Ребић је за Телевизију "Пинк" рекао да пракса да се овакви догађаји објављују на друштвеним мрежама доводи до несигурности грађана и панике.

"Апелујем на родитеље и наставнике, као и све који шире овакве вести на друштвеним мрежама, да то прво пријаве полицији. Јер, ако је то тачно, а објави се на друштвеним мрежама ми смо упозорили извршиоца кривичног дела", рекао је Ребић.