За почетак само у САД: Јаху мијења Гугл у Фајерфоксу

Технолошки гигант Јаху замијениће Гугл као подразумијевани претраживач интернета у прегледачу Фајерфокс у САД. "Јаху" је саопштио да ће представити "чист, савремен и импресиван дизајн" сервиса за претраживање интернета и да ће га корисници "Фајерфокса" имати на располагању од децембра. Ова информација објављена је у вријеме када се сарадња "Гугла" и "Мозиле", произвођача "Фајерфокса", приводи […]

четвртак, 20 новембра, 2014 / 11:32

Технолошки гигант Јаху замијениће Гугл као подразумијевани претраживач интернета у прегледачу Фајерфокс у САД.

"Јаху" је саопштио да ће представити "чист, савремен и импресиван дизајн" сервиса за претраживање интернета и да ће га корисници "Фајерфокса" имати на располагању од децембра.

Ова информација објављена је у вријеме када се сарадња "Гугла" и "Мозиле", произвођача "Фајерфокса", приводи крају послије скоро десетогодишњег партнерства.

"Гугл" је тржишни лидер у претраживању интернета у САД, са удјелом од 67 одсто. Двадесет одсто припада "Мајкрософту", а десет процената "Јахуу", преноси Би-Би-Си.

Директор "Јахуа" Мариса Мејер изјавила је да је споразум о петогодишњој сарадњи са "Фајерфоксом" најважније партнерство за "Јаху" у наредним годинама.

Корисници "Фајерфокса" у САД биће аутоматски преусмјерени на резултате претраживања на веб сајту "Јахуа" када укцају тражени појам у поље за упис адресе.

Према подацима компаније за технолошке информације "Статкаунтер", "Фајерфокс" је у октобру заузимао десет одсто прегледача на десктоп рачунарима, мобилним уређајима и таблетним компјутерима у САД, док је "Гугл хром" био доминантан са удјелом од 33 одсто.