За Оскар се уводе нови стандарди, лудило коректности иде горе

Аутори филмова који желе да се такмиче за Оскара за најбољи филм мораће да испуне критеријуме поштовања различитости друштва, објавила је Америчка академија за филмску умјетност и науку.

петак, 11 септембра, 2020 / 12:05

Академија је поставила четири стандарда, за која се нада да ће послужити борби против дискриминације у друштву и подстаћи равноправну заступљеност свих у стварању филмова.

Оскари су дуго критиковани због недостатка различитости, попут мале заступљености жена и мањина, како испред, тако и иза камере.

Године 2016. одлука да се за награде за најбољег глумца не номинује ниједан црни глумац или припадник других мањина изазвао је талас љутње, а многе филмске звезде бојкотовале су церемонију и кренуо је покрет Оскари су тако бијели.

То је подстакло промјене и Академија је недавно позвала 819 нових чланова да гласају за овогодишње Оскаре, а од њих су 45 одсто жене и 36 посто су не-бијелци.

Академија је објавила да је до сада удвостручила број жена у чланству и утростручила број мањина које нису биле довољно заступљене.

Стандарде је протеклих мјесеци развила радна група и они прописују да се у стварање филма морају укључити многе "недовољно заступљене" групе попут жена, припадника етничких мањина, припадника ЛГБТQ+ заједнице и инвалида.

До сада једини стандарди за најбољи филм били су да траје дуже од 40 минута и да удовољава критеријумима по томе како је, гдје и када приказан у јавности.

Нови стандарди ће ступити на снагу 2024. па ће се на 96. додјели Оскара 2025. надметати само филмови који ће задовољити најмање два стандарда.

Предсједник Академије Дејвид Рубин и извршна директорка Дон Хадсон рекли су како стандарди осигуравају одражавање различитости глобалне популације на стварање филмова и на састав публике која се повезује с тим филмовима.

Међу стандардима који би могли привући највише пажње је онај о саставу глумаца. Филмови попут оног "1917” о Првом свјетском рату или филм о мафији "Ирац” по тим критеријумима били би у невољама.

Ти стандарди прописују једно од следећих: најмање један од водећих глумаца мора бити припадник подзаступљене расне или етничке групе, најмање 30 одсто свих глумаца у споредним и мањим улогама морају бити из подзаступљених група или се прича мора бавити подзаступљеним скупинама.

Имајући на уму случајеве филмова који не би могли да испуне те критеријуме, а вриједни су разматрања за најбољи филм, академија је увела стандарде укључивости и на другим подручјима ‘иза камере’.