За оба муслиманска члана предсједништва тзв. Армија БиХ није бивша или некадашња

Муслимански чланови Предсједништва БиХ упутили су честитку поводом Дана Армије РБиХ, код које је карактеристично да обојица не користе придјев "бивше", него су врло актуелни у честиткама, као људи који пријете ратом у свом категоричком заступању тезе "Нема мирног разлаза" у БиХ.

четвртак, 15 априла, 2021 / 14:24

Свим припадницима – војницима, официрима, генералима Армије Републике Босне и Херцеговине упућујем искрене честитке поводом 15. априла – Дана Армије РБиХ.

Да није било Армије РБиХ, данас не би било ни Босне и Херцеговине. Током три и по године, колико је требало тромим механизмима међународне заједнице да се покрену и стану у заштиту међународног права, Армија Републике БиХ је била једини гарант опстанка државе Босне и Херцеговине и бошњачког народа пред опасностима агресије и геноцида.

Армија РБиХ спада међу најчасније војске у историји, јер је то била војска која је извирала из нашег права на самоодбрану, као фундаменталног људског права. Али то је уједно била војска која је, бранећи мултиетничку државу БиХ, бранила и једну од темељних идеја цивилизација – идеју да људи различитих вјера и култура могу живјети заједно.

Армија РБиХ је јединствена појава у босанскохерцеговачкој историји. Након вијекова служења у туђим војскама и за туђе интересе, по први пут смо узели властиту судбину у своје руке, одбранили државу и властиту слободу. Зато је Армија РБиХ, као народна војска, коју су чинили људи из свих дијелова Босне и Херцеговине, вриједност коју требамо чувати и његовати, преносећи сјећање на њене подвиге новим генерацијама.

Љиљан Комшић исто честита актуелним, а не бившим члановима

Свим припадницима и припадницама Армије Републике Босне и Херцеговине, поводом Дана Армије Републике Босне и Херцеговине, упућујем најискреније честитке, уз ријечи захвалности за све оно што су урадили бранећи једину нам домовину, државу Босну и Херцеговину.

Државу Босну и Херцеговину нису одбранили ни политичари ни стране дипломате. Највећу заслугу за постојање државе Босне и Херцеговине носе обични борци који су у немогућим условима давали све од себе како би сачували њену опстојност. Борци Армије Републике Босне и Херцеговине, без икакве међународне војне подршке, иако је наша држава и тада била чланица УН-а, три године су се борили против агресора и домаћих злочинаца, само зато да би стекли право на то да њихови политички представници добију прилику да сједну за стол, да преговарају о миру и очувању државе у њеним историјским границама. Највеће подвиге учинили смо сами, и жртва коју смо поднијели за ову државу јесте само наша и ничија друго. Мир и државу, не идеалну али ипак нашу, дугујемо само онима који данас нису са нама, нашим саборцима, браћи, пријатељима, сусједима. Зато никад не смијемо изгубити из вида то да опстанак и будућност ове државе прије свега зависи од нас самих и од тога колико смо спремни да је без икаквих калкулација, свим могућим расположивим средствима, бранимо од оних који јој не желе добро. Увјерен сам да ћемо то чинити на миран начин, који је једнако цивилизован као што је борба Армије Републике Босне и Херцеговине била цивилизацијски отпор злу и барбарству.