За нови авион плаћамо 19 милиона

Док се Република Српска задужује на домаћој и Бечкој берзи, код комерцијалних банака, те моли за помоћ Србије како би одржала ликвидност, власт истовремено не жели да се одрекне луксуза те купује нови авион Цесна, вриједности 18,9 милиона марака, открива портал Капитал.

понедељак, 23 септембра, 2019 / 23:47

Српска ће купити авион Цесна ЦЈ4, који спада у категорију лаких авиона и који може да превезе до 10 путника на дужим летовима. Иако спада у категорију малих авиона корисници путују у релативном комфору, наводе из Цесне.

Кабина садржи шест потпуно самосталних сједишта, као и медијске прикључке, могућност повезивања бежичног интернета и систем управљања кабином Рокvел Kолинс Венjу.

Авион посједује простор за освјежавање, извлачеће столове и доста простора за одлагање, што га чини комфорним.

ЦЈ4 је најбољи авион у серији ЦЈ авиона, са већом брзином и дометом од било којег другог малог авиона. ЦЈ4 има максимални домет од 4.009 километара, што га чини малим авионом најдужег домета.

Власт овим авионом без проблема може да путује на далеке дестинације, на примјер у Москву до које су и тренутним авионом летили званичници, али су се сусретали с проблемом ако би морали да чекају дуже на слијетање на аеродром.

Цијена за нови ЦЈ4 износи 9,41 милиона долара, односно око 16,2 милиона марака. Када се урачуна ПДВ, нови авион коштаће грађане Српске 18,9 милиона КМ.

Набавка авиона, који је наручен у сивој боји, као што је и авион који већ посједује Српска, требала би да буде реализована у идућих мјесец дана. Авион у новембру стиже на бањoлучки аеродром, гдје му је већ резервисан хангар.

С обзиром да авион стиже ускоро, требало би да је Цесни већ уплаћен депозит од 1,4 милиона долара.

Хеликоптери стижу у МУП и ЕРС

Директор "Електропривреде Републике Српске" (ЕРС) Лука Петровић рекао је у петак да ЕРС предузеће купује хеликоптер.

Истакнуто је да би хеликоптер требао да буде стациониран у Требињу, те да служи за превоз пацијената.

Хеликоптерски сервис РС већ посједује хеликоптере којима превози пацијенте, а прошле године купљен је нови вишенамјенски хеликоптер "аугуста 119", који је плаћен 9,4 милиона КМ.

Тада је наведено да Хеликоптерски сервис има два оперативна хеликоптера, а да је најновији стар 30 година.

Поред тога, и МУП купује три нова хеликоптера у вриједности од 42 милиона марака без ПДВ.

Један од хеликоптера треба да буде са медицинским модулом, док два треба да буду са додатном опремом за потребе полиције.

Српска све задуженија

То што се Српска свакодневно задужује не брине власти и не спречава куповину авиона и хеликоптера.

Република Српска је до сада емитовала 35 емисија дугорочних обвезница јавном понудом у износу од 1,38 милијарди, а новац је кориштен за измирење буџетских расхода.

За 7. октобар најављена је нова продаја обвезница РС, седма у овој години, а планирани износ емисије је 30 милиона КМ.

Само у овој години РС планира да се на Бањалучкој берзи задужи укупно за 311 милиона КМ кроз 10 емисија обвезница и трезорских записа.

Поред тога, Српска је недавно задужена код Нове банке за 90 милиона КМ на период од осам година.

Одлукама о дугорочном и краткорочном задужењу РС у овој години, које је Народна скупштина РС усвојила, планирано је да се Српска укупно задужи 591 милион КМ.

Поред свега, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће Србија помоћи Републику Српску са 25 милиона евра до краја године како би се одржала ликвидност и способност буџета да изврши све своје обавезе.1 КОМЕНТАР

  1. Ма муслимани и хоће да се Срби забаве овом причом о парама, финансијама, дуговима, економији и да скрену пручу с политичких ствари и исламске декларације. На овоме иниситира и Мехтић и СДС јањичари, док су сарајистански тенквови већ код Прељевог Брда 2. Куповање авиона је потез власти и политике која има снажну визију јачањанја српске државе и одбране њених институција. Јебеш и добро уекономију ако предсједник нема авион да, кад затреба, скокне до Русије да испреговара независност. Живио Миле!

Оставите одговор