За недељу дана у сукобима у Јемену страдало најмање 200 људи

Најмање 200 људи је погинуло за недељу дана у Сани, у сукобима шиитских побуњеника и сунитских бораца које подржава јеменска војска. „Спасилачке службе нашле су 53 тела, чиме је број жртава од 16. септембра порастао на 200”, рекао је званичник министарства здравља Али Сариа. Он је рекао да је у истом периоду рањено више од […]

понедељак, 22 септембра, 2014 / 23:32

Најмање 200 људи је погинуло за недељу дана у Сани, у сукобима шиитских побуњеника и сунитских бораца које подржава јеменска војска.

„Спасилачке службе нашле су 53 тела, чиме је број жртава од 16. септембра порастао на 200”, рекао је званичник министарства здравља Али Сариа.

Он је рекао да је у истом периоду рањено више од 460 људи, као и да су се борбе водиле прије свега у сјеверозападном делу Сане.

Сукоби су престали пошто су јуче, после вишедневног насиља, званичници владе Јемена и шиитски побуњеници, уз посредовање изасланика УН за Јемен Џамал Беномера, потписали мировни споразум.

Само неколико сати раније, државни медији су јавили да је премијер Мохамед Салем Басиндва поднио оставку, али је канцеларија предсједника државе демантовала да је примила било какав сличан захтјев.

Тензије у Сани су поново повишене, пошто су шиитски побуњеници, познати као Хоти, заузели неколико стратешки важних зграда, између осталог и главни штаб јеменских снага. Они су тамо били до данас после подне, када су то мјесто напустили у блиндираним возилима.

„Овде државе уопште нема. Ово је права катастрофа”, рекао је агенцији Фрајс прес становник Сане Ахмад Хусеин.

Хути се тако зову по свом духовном вођи, свештенику Хусеину Бадру Едину ел Хутију, који је предводио устанак 2004, а касније те године је убијен.

Они су 2010. званично прекинули побуну против режима бившег јеменског предсједника Алија Абдулаха Салеха. После његовог свргавања прије двије године, то племе се борило против ултраконзервативних исламиста на сјеверу оптужујући их да своја упоришта претварају у легла екстремизма. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *