За научно-технолошки град код Лакташа 200 милиона марака

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о пројекту изградње Научно-технолошког града у Републици Српској.

петак, 18 октобра, 2019 / 15:37

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво је израдило елаборат о изградњи Научно-технолошког града у Републици Српској, који треба привући креативне и талентоване појединце који обликују друштво знања као кључни фактор развоја Републике Српске.

На тај начин биће подстакнут привредни развој заснован на знању, сарадња научноистраживачке заједнице са привредом, стварање повољних услова за развој иновативних компанија у инспиративној и продуктивној предузетничкој заједници, те ће се привући међународне компаније, саопштено је из Владе РС.

Град би требало да буде изграђен на потезу од Бањалуке до Лакташа, а цијела инвестиција би износила 200 милиона КМ.

Научно-технолошки град је замишљен као организација институционално повезана са Универзитетом у Бањој Луци и фокусирана на подршку новом предузетништву, постојећим бизнисима и инудустрији у области технологија, с фокусом на информационе технологије.

Закључком Владе, овлашћује се Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво да предузме све мјере и радње у процесу преговора са потенцијалним кредиторима и/или донаторима.