За мимикрију лептира заслужан "суперген"

Француски научници открили су тајну лептира који могу копирати боје других врста, а ову појаву омогућава им "суперген". Ови лептири "трансформери", користећи способност звану мимикрија , могу заварати предаторе и увјерити их да су припадници друге врсте која је грозног окуса. Истраживање је открило да је за ову фасцинантну способност заслужан "суперген" – скуп 30 […]

понедељак, 15 августа, 2011 / 22:03

Француски научници открили су тајну лептира који могу копирати боје других врста, а ову појаву омогућава им "суперген".

Ови лептири "трансформери", користећи способност звану мимикрија , могу заварати предаторе и увјерити их да су припадници друге врсте која је грозног окуса.

Истраживање је открило да је за ову фасцинантну способност заслужан "суперген" – скуп 30 гена на једном хромосому који овим лептирима омогућује симулирање шара на крилима других врста.

"Ово је нешто невјероватно, права научна фантастика. Ови лептири су `трансформери` свијета инсеката", изјавио је Метју Јорон из француског Националног музеја природне историје, који је водио истраживање.

Њихов рад се фокусирао на врсту амазонског лептира "халикониус нумата". Истраживање је показало да се "суперген" у овој врсти лептира неоштећен преноси с генерације на генерацију, умјесто да се рекомбинује као што је правило код других гена.

Овај феномен лептирима омогућава да имају исту ДНК, а да голим оком изгледају потпуно различито.

"Суперген" се појављује и код других врста, а најпознатији је примјер мољаца који су потамнили крила како би се боље сакрили у чађавим индустријским градовима 19. вијека. Оригинално су им крила била бијеле боје.