За марш у Сребреницу се пријавило 6000 учесника

Ћамил Дураковић, предсједник Организационог одбора за обиљежавање 16. годишњице "геноцида над Бошњацима Сребренице", у изјави је новинарима рекао да је досад пријављено око 6.000 учесника "Марша мира" за Сребреницу, али је поражавајуће аларманто да је на рачун Одбора легло само 1.800 КМ. "Ове године има новина, а то је да је комеморативни дио одвојен од […]

четвртак, 16 јуна, 2011 / 18:15

Ћамил Дураковић, предсједник Организационог одбора за обиљежавање 16. годишњице "геноцида над Бошњацима Сребренице", у изјави је новинарима рекао да је досад пријављено око 6.000 учесника "Марша мира" за Сребреницу, али је поражавајуће аларманто да је на рачун Одбора легло само 1.800 КМ.

"Ове године има новина, а то је да је комеморативни дио одвојен од сакралног и предвиђено је мјесто за обраћање званичника, а то су осим Дураковића Патрицк Моон, амбасадор САД-а у БиХ, Садик Ахметовић, предсједник ОУ Меморијалног центра Поточари, Валентин Инзко, високи представник у БиХ, те Бакир Изетбеговић, члан Предсједништва БиХ", рекао је Дураковић и нагласио да је комплетан програм Организационог одбора за обиљежавање 16. годишњице геноцида над Бошњацима једногласно усвојен.

Министар безбједности БиХ и уједно предсједник Управног одбора Меморијалног центра Поточари је изјавио да овај програм изискује пуно рада и организације и неминовно је да долази до неких проблема али "наглашавам да ће институције БиХ инвестирати и сама церемонија неће доћи у питање".

На питање новинара зашто је ове године БХТ-у дато да буде главни покровитељ он је рекао "овом одлуком стварамо могућност да више тв кућа може преносити програм".

Предсједник Пододбора за организацију "Марша мира" 2011. године" Мухамед Дураковић је истакао да "Марш мира" има већ устаљену динамику и активности се приводе крају и то је поход међународног карактера отвореног типа који се одвија трасом сличној оној којом су 1995. Бошњаци из "сигурносне зоне" Сребреница покушали да након њеног пада у руке војске РС-а дођу до слободне територије под контролом Армије РБиХ.

"Иако су смјештајни капацитети све мањи и мањи логистичка подршка је неопходна и апелујем на све људе да нам пруже подршку", рекао је он.

"Меџлис Исламске заједнице Сребренице је завршио све припреме за џеназу иако ми читаву годину живимо с нашим мајкама, с нашим шехидима, а 11. јули је завршетак године", рекао је Дамир еф. Пешталић и додао да ће бити учење тевхида под мусалом.