За двије седмице Торлак почиње са препакивањем Спутњика-В

Прве дозе руске вакцине "спутњик ве" против вируса корона са Института "Торлак" могу се очекивати за 15 до 20, рекао је министар без портфеља у Влади Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

четвртак, 20 маја, 2021 / 09:22

Он је навео да ће у наредних 10 до 15 дана из Русије доћи супстанца у специјалним амбалажама, а "Торлак" ће имати рок исто толико дана да је искористи.

Поповић је рекао за РТС да би за почетак "Торлак" требало да произведе око 100.000 вакцина, које ће бити по свјетским стандардима.

Он је додао да ће Србија бити прва земља у Европи која ће производити руску вакцину "спутњик ве".

Према његоим ријечима, у престижном руском Националном институту за епидемиологију и микробиологију "Гамалеј" је утврђено да је све потпуно исто као када се вакцина производи у Русији, због чега су уручили сертификат за производњу вакцине на "Торлаку".

"Одали су нам признање да смо земља која је у најкраћем року успела да спроведе у дело договорено и заврши поступак. Контролисано је 18 кључних параметара вакцине рађене на Торлаку и сви су дали одличне резултате", навео је Поповић, који је предсједник Мјешовитог комитета за сарадњу Србије са Русијом.

Он је рекао да су Влада и предсједник Србије одлучили да у сљедећих неколико мјесеци уложе више од 50 милиона евра у "Торлак" за техничку инфраструктуру и најзахтјевнију опрему како би се од сљедеће године у Србији обезбиједио пуни производни циклус.

Руски Национални институт за епидемиологију и микробиологију "Гамалеј" потврдио је јуче квалитет вакцине произведене на "Торлаку" и одобрио да се производи "спутњик ве".