За 43,2 милиона $, продат риједак примјерак устава САД (Са својеручним амандманима ОХР?)

Понуда ентузијаста криптовалута за куповину ријетког примјерка америчког Устава, која је групно финансирана, пропала је након што је документ продат другом купцу за 43,2 милиона долара, што је рекордна цијена за штампани текст, објавила је аукцијска кућа "Сотби".

петак, 19 новембра, 2021 / 10:09

Идентитет побједничког понуђача није био одмах јасан, нити је било јасно зашто је група за криптовалуте "УставДАО" надмашена по тој цијени, јер је њихова страница за групно финансирање прикупила више од 47 милиона долара.

"Заједница: Нисмо побиједили на надметању", саопштила је група "УставДАО" на "Твитеру", обећавајући својим 17.437 сарадника рефундирање умањено за накнаде за трансакције. Кућа "Сотби" саопштила је да је то највећа иницијатива за групно финансирање икада.

Кућа "Сотби" је процијенила да изузетно ријетка званична штампана копија америчког Устава у првом издању, коју су усвојили амерички оснивачи у Филаделфији 1787. године, вриједи између 15 и 20 милиона долара.

Последњи пут примјерак Устава је продат за 165.000 долара 1988. године, када га је купио покојни С. Хауард Голдман, њујоршки грађевински инвеститор и колекционар америчких аутограма, докумената и рукописа.

Побједничка понуда је била 41 милион долара, а коначна цијена од 43,2 милиона долара укључује режијске и друге трошкове, саопштио је "Сотби".

Приход од продаје користиће добротворној фондацији у име његове супруге Дороти Тапер Голдман, како би се унаприједило разумијевање демократије у јавности, наводи "Сотби".Оставите одговор