За 40 године биће несташица рибе

Захваљујући модерној технологији, излов рибе повећан је у свим морима, што је добра вијест за рибаре и конзументе, а лоша за рибљи свијет. Јадранско море размјерно је сиромашно рибом, а ако се садашњи тренд настави, до 2050. могло би без ње потпуно остати, као и остала свјетска мора, показују нека истраживања. Тoком последњих 10 година […]

субота, 9 априла, 2011 / 12:41

Захваљујући модерној технологији, излов рибе повећан је у свим морима, што је добра вијест за рибаре и конзументе, а лоша за рибљи свијет.

Јадранско море размјерно је сиромашно рибом, а ако се садашњи тренд настави, до 2050. могло би без ње потпуно остати, као и остала свјетска мора, показују нека истраживања.

Тoком последњих 10 година људи су изловљавали око 85 милиона тона рибе годишње, за што је сваке године потрошено 47 милиона тона горива. Због појачаног излова великих риба, повећао се број оних мањих које су теже искористиве у прехрани, а то полако доводи и до поремећаја морских екосистема. УН и ФАО већ раде на неким моделима заштите рибљих врста. Као успјешан примјер наводи се забрана излова бијелих морских паса у Калифорнији која је довела до обнове њихове популације.

Такође, размишља се и о стварању заштићених подручја у морима.