З. Латиновић: Стање у привреди веома лоше

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Зоран Латиновић оцијенио је данас да је стање у привреди и финансијама у Српској веома лоше. "То показују и подаци по којима је у прва два мјесеца ове године евидентан драстичан пад индустријске производње. Стање у привреди се негативно рефлектовало и на уплату директних пореза у буџет Републике […]

недеља, 1 априла, 2012 / 11:24

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Зоран Латиновић оцијенио је данас да је стање у привреди и финансијама у Српској веома лоше.

"То показују и подаци по којима је у прва два мјесеца ове године евидентан драстичан пад индустријске производње. Стање у привреди се негативно рефлектовало и на уплату директних пореза у буџет Републике Српске и локалних заједница", рекао је новинарима Латиновић.

Он је истакао да се лоше стање у привреди негативно рефлектује и на социјану стабилност у Српској.

"Свјесни смо свих опасности када је у питању статус Републике Српске, који је загарантован Дејтонским мировним споразумом. Сматрамо да је постојеће стање у привреди и финансијама неодрживо и да нам због тога пријете веће опасности од одрживости Српске", каже Латиновић.

Он је нагласио да је потребно смањити јавну потрошњу у Републици Српској и рационализовати државну управу.0 КОМЕНТАРА

 1. Ако је ову изјаву пренијела Срна, онда је она окресана и дотјерана како би била прихватљива за Рајка Васића. Иначе је интересантно да су СДС стално овдје оптуживали да није активан и не напада власт, а када нападају, онда их овдашњи паметњаковићи налијепе да нису ништа ново рекли и да су исти као власт. Ови коментатори то раде или за рачун СНСД-а, или странака ‘праве опозиције’ (читај Чавић и Иванић). Постоји и категорија мудраца којима нико није по вољи и само они знају рјешење, а то је да нема рјешења. У сваком случају жељена позиција власти је да поручи народу који мало тога може да разумије – ми јесмо лоши и крадемо, али су и остали исти такви, па не морате гласати за њих. Дискредитација и омаловажавање је тактика која се овдје често користи.

 2. Стање је трагично, кад снсд-ова власт повећава порезе на посао, какво онда стање може бити осим трагично?
  Пијеш воду, плати порез, живиш међу четири зида плати дупли порез, идеш да нешто радиш од чега ћеш преживјети плати троструки порез…

  Турске аге су узимале трећину, али од оног што имаш и произведеш, од оног што нису имали кметови нису ни аге узимале, ове додикове аге узимају имао или немао..свеједно им је!

 3. Rammstein,u pravu si prijatelju 100%.Ali mene nesto zabrinjava malo je onih koji se bune,ja mislim da bi barem pasivni otpor kroz gradjansku neposlusnost neplacanjem drzavnih obaveza ,vode,struje,odvoza smeca,grijanja,RTV takse,dalo neke rezultate.Barem bi se malo drznuli,ovako oni jasu ,prijete,tuzuju,otimaju i svi cutimo .Dokle.Imali neko pametan da nesto pokrene ili je ova ideja glupa.
  Neki dan sjedim u jednom kaficu u prigradskom naselju BL,iza drugim stolom sjedi sumar i policajac i ovaj drugi glasno komentarise,kaze majkumu ja sam malo glup i nisam nesto pametan ali nemogu shvatiti da JP“Srpske sume“ sijeku jelike,bukve,prodaju i posluju sa gubitkom.Imali kaze tu ista logicno .Reko,ljudino ima kriminalci koji su u sprezi sa vlasti.

 4. А ево како Фена преноси исту изјаву. Разлика је драстична, као да нису били на истом мјесту. Срна је сервис СНСД-а и доживјеће судбину Фокуса.

  BANJA LUKA – Aktuelna vlast u Republici Srpskoj (RS) devalvirala je, ne samo privredu, nego i obrazovni i zdravstveni sistem i stoga se može konstatirati da su ugroženi temelji stabilnosti u RS, upozorio je danas član Glavnog odbora i poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS Zoran Latinović.

  „SDS zato upozorava, i to smo i nedavno učinili na Skupštini stranke, da RS-u prijeti urušavanje iznutra zbog postojećeg stanja u privredi i finansijama“ rekao je Latinović, ističući da je za to odgovorna aktuelna vlast u RS-u koja ne preduzima ništa da bi spriječila te negativne pojave.

  Da nisu optimistične informacije kada su u pitanju finansije i privreda, Latinović je na pres-konferenciji u Banjoj Luci ilustrirao podacima zvanične statistike u RS-u.

  „Imamo alarmantne pokazatelje pada industrijske proizvodnje za prva dva mjeseca ove godine. Tako je u januaru, u odnosu na prošlu godinu, pad industrijske proizvodnje iznosio 12 posto, a u februaru čak 20 posto“, rekao je Latinović i upozorio da su ovo uznemirujući podaci i da se to negativno stanje u privredi odrazilo i na punjenje budžeta.

  Navodeći da je prosječna plaća u prošloj godini bila 809 KM, Latinović je rekao da je vrijednost potrošačke korpe prešla čak 1.835 KM.

  „Ovakvo stanje se odrazilo i na punjenje budžeta RS i lokalnih zajednica. Vlada je, skrivajući od javnosti, a da bi smanjila deficit, nedavno ponovo posegla za sredstvima s posebnog računa u vrijednosti od 52 miliona KM“, kazao je Latinović i podsjetio da još uvijek izvršna entitetska vlast nije vratila ranije pozajmice u iznosu od 190 miliona KM i da se dubioze u budžetu povećavaju, što se negativno odražava na stabilnost RS.

  „Ponovo su u RS-u aktuelni štrajkovi, da se bune i studenti, koji ukazuju na kriminal i korupciju, kao i nepotizam na visokoškolskim ustanovama i poplavu diploma s privatnih fakulteta, koje se ’emituju’ u većem obimu nego što to radi i Vlada kada emituje trezorske zapise i obveznice“, rekao je Latinović.

  Ukazao je i da je haotično stanju u javnim preduzećima, Željeznicama, Elektroprivredi i Šumama, gdje se gubici gomilaju, a niko za to ne odgovara.

  „Sve to pokazuje da je sistem vrijednosti u RS-u dobro narušen i da se sve to radi pod pokroviteljstvom vladajuće stranke i da organizirani kriminal i kriminalne radnje dosežu do vrha SNSD-a, jer su javna preduzeća pretvorili u svoje stranačke filijale. Da li će vladajuća stranka uspjeti da se suoči s problemom i kriminalom u vlastitim redovima vidjećemo narednih dana, jer ima opravdanog revolta i u samom SNSD-u, a zbog stanje u kome se nalazi RS „, rekao je Latinović, dodajući da će ova godina biti presudna za mnoge građane RS u „očajnoj borbi za goli opstanak“.

  Zato je pozvao Vladu RS da „raščisti“ s kriminalom i korupcijom u svojim redovima i da se okrene podsticaju i konkurentnosti na tržištu i investicijama kako bi spasili radna mjesta, jer je RS dostigla rekordnu nezaposlenost od preko 155.000 osoba.