Вулкан топи највећи глечер Исланда, опасност за авио саобраћај

Власти Исланда подигле су ниво упозорења у ваздушном саобраћају на највиши, црвени ниво, због активности вулкана Бардарбунга, што значи да до ерупције може да дође ускоро или је она у току. Вулкан су прошле седмице потресле на хиљаде малих земљотреса, дубоко испод исландског глечера Ватнајакул, а после јучерашњег затишја, активност се данас наставила. Екипе научника […]

недеља, 24 августа, 2014 / 13:39

Власти Исланда подигле су ниво упозорења у ваздушном саобраћају на највиши, црвени ниво, због активности вулкана Бардарбунга, што значи да до ерупције може да дође ускоро или је она у току.

Вулкан су прошле седмице потресле на хиљаде малих земљотреса, дубоко испод исландског глечера Ватнајакул, а после јучерашњег затишја, активност се данас наставила.

Екипе научника планирају да надлећу глечер да би открили евентуалне промјене на његовој површини, пренио је АП.

Како је саопштила национална метеоролошка служба, сеизмички подаци указују да се лед испод глечера Ватнајокул топи због лаве која проваљује из вулкана. Ватнајокул је, иначе, највећи глечер на Исланду.

Стручњак за вулкане Мелиса Фефер рекла је да није јасно када ће се, и да ли ће се уопште, лава пробити кроз лед, који је на том мјесту дебео између 100 и 400 метара, и бацити у ваздух врелу пару и тоне пепела.

Управо је због опасности од пепела подигнут ниво опасности за цивилне авионе на највиши ниво. Црвена узбуна значи: "Значајна емисија пепела у атмосферу".

Почетком седмице, власти су, из предострожности, евакуисале неколико стотина људи с висоравни сјеверно од Ватнајакула. Та област је ненасељена, али је омиљена за излете.

Како тренутно процјењују сеизмолози, магма се креће испод глечера, али за сада хоризонтално, на дубини од пет до 10 километара.

До ерупције вулкана ће доћи ако се магма подигне и истопи лед који је прекрива.

Исландски вулкан Ејафјадлајекидл, избацио је 2010. облак пепела, који је изазвао хаос у ваздушном саобраћају, јер је најмање 100.000 летова отказано.