Вулин: Српске државне институције претапају се у "косовске”

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је у Зубином Потоку да ће српске судије и тужиоци, које то буду жељели, бити интегрисани у нови косовски правосудним систем, те да је на исти начин, у складу са бриселским споразумом, ријешено и питање полицијских станица. Вулин је нагласио да је ово обавеза […]

уторак, 16 јула, 2013 / 18:29

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је у Зубином Потоку да ће српске судије и тужиоци, које то буду жељели, бити интегрисани у нови косовски правосудним систем, те да је на исти начин, у складу са бриселским споразумом, ријешено и питање полицијских станица.

Вулин је нагласио да је ово обавеза Београда из бриселског споразума, која је испуњена, и сада је на Приштини да до 1. септембра успостави нову правосудну мрежу на Косову и Метохији, а то значи основне судове, апелациони суд и мрежу тужилаштва која ће пратити шему судова.

"Уколико из било ког разлога Приштина не буде успоставила нову мрежу правосудних органа на северу Косова постојећи судови ће наставити са радом", рекао је Вулин и додао да интеграција важи за правосуђе и за полицију.

Вулин је рекао да ће бити интегрисани сви који то хоће, али да запослени у правосуђу неће бити приморани на понижавајуће конкурсе, нити ће њихове биографије или знање провјеравати они који нису компетентни.

Он је потврдио да српске судије и њихови правосудни органи на Косову и Метохији од јуче не примају предмете у кривичној ствари и појаснио да ће кривични предмети који су до 15. јула стигли у српске судове на Косову и Метохији бити процесуирани у складу са српским законодавством и у српским судовима.

"Остали предмети, који се односе на радне спорове, породично, наследно право и друге спорове биће примани и решавани у складу са хитношћу", каже Вулин.

Он је додао да ће бити рјешавани и предмети који су до јуче стигли на основу одговарајућих одлука Високог савјета тужилаштва и Високог савјета судства.

Он је поручио да ниједан Србин не треба да иде са Косова и Метохије, што је услов њиховог опстанка.