Вулин се заноси да нешто може без Меркелове

Земље на западнобалканској мигрантској рути покушаће да избјегну домино ефекат, тако што ће се договарати и обавјештавати једна другу о кретању миграната, рекао је министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Србије Александар Вулин. Он је навео да се трага за јединственим рјешењем, те подсјетио да су се ове земље на недавном састанку у […]

среда, 27 јануара, 2016 / 11:36

Земље на западнобалканској мигрантској рути покушаће да избјегну домино ефекат, тако што ће се договарати и обавјештавати једна другу о кретању миграната, рекао је министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Србије Александар Вулин.

Он је навео да се трага за јединственим рјешењем, те подсјетио да су се ове земље на недавном састанку у Амстердаму обавезале на уздржавање од једностраних потеза.

Вулин је рекао за РТС да очекује да ће од сада од Грчке па до земаља крајње дестинације важити иста правила и исти принцип за кретање миграната и њихово евидентирање.

"То значи, када улазите на територију Србије из Македионије ви морате да будете држављанин Сирије, Ирака или Авганистана, земаља које су погођене ратом, и морате да изразите намеру за тражење азила у Аустрији или Немачкој. То су правила која важе од Грчке до Берлина", навео је Вулин.

Он је додао да је то усаглашено и да је важно убудуће да нема једностраних потеза.

"Оно што је важно је да нико не може да донесе одлуку одједанпут да више неће примати, на пример, држављане Ирака и да о томе не обавести никога", истакао је Вулин.

Он је рекао да се у овом тренутку у Србији налази између 1.500 до 1.800 миграната који се крећу од Прешева до Шида, али да се очекује да ће се повећати број погоршавањем временских услова и да ће се изједначавати са прошлом годином.

Према његовим ријечима, ни мигрантску кризу, ни ратове у Сирији који су суштински разлог и узрок мигрантске кризе није изазвала Србија, нити ће их рјешавати.

"Треба да се бринемо о себи и да водимо рачуна шта се дешава када мигранти долазе на нашу територију, које су то одлуке које погађају Србију када их доносе друге државе. Ми се тако понашамо и тако ћемо се понашати у будућности", рекао је Вулин.

Он ја навео да је цијели свијет изнио Србију као примјер како се рјешава мигрантска криза.Оставите одговор