Вулин о готово заборављеном термину

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Србије Александар Вулин изјавио је на Дан Републике да специјалне и паралелне везе између Републике Српске и Србије треба продубљивати. Након свечаног пријема у Административном центру Владе Републике Српске, који је организовао предсједник Републике Милорад Додик, Вулин је рекао новинарима да се са аспекта ресора којег води […]

недеља, 10 јануара, 2016 / 06:32

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Србије Александар Вулин изјавио је на Дан Републике да специјалне и паралелне везе између Републике Српске и Србије треба продубљивати.

Након свечаног пријема у Административном центру Владе Републике Српске, који је организовао предсједник Републике Милорад Додик, Вулин је рекао новинарима да се са аспекта ресора којег води на томе увелико ради.

Вулин је подсјетио да су раније два фонда ПИО потписали споразум о електронској размјени података и да пензије осигураника у Србији и Српској стижу на вријеме.

Он је подсјетио и да је постигнут договор о заједничком обиљежавању битних историјских датума.

"Ако је нама потребно неко формално оправдање да између Српске и Србије постоје посебне везе, постоји привредни живот, постоји политички живот, културна размјена, а ево имамо и формално оправдање, а то су посебне и паралелне везе", додао је Вулин.

Он је свим грађанима честитао Дан и крсну славу Српске – Светог архиђакона и првомученика Стефана, зажеливши срећу, здравље и прије свега слободу.

"Срби могу без свега, али без слободе не могу и неће. Срби без слободе нису Срби и свим грађанима Српске желим слободан празник", истакао је Вулин.

Република Српска данас слави 24. рођендан. Основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Тим поводом данас је у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци Његова светост патријарх српски Иринеј служио Свету архијерејску литургију, те су организовани свечана академија, као и свечани пријем у Административном центру Владе Републике Српске.