Вулин: Хакерски напади стижу из више Европских држава – циљ притисак на Србију

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је, поводом учесталих лажних дојава о постављеним бомбама, да се против Србије води специјални рат с циљем да Србија престане да води самосталну политику и да одлуке доноси под притиском и у страху.

понедељак, 16 маја, 2022 / 19:05

Вулин истиче да су у питању масовни, организовани и веома скупи хакерски напади вођени из различитих центара за хибридно ратовање, са различитих адреса и из више европских држава, а пријетње стижу на адресе институција, новинских кућа, привредних друштава…

"Само вредност опреме потребне за удар таквог обима и снаге какав је био данашњи прелази стотину хиљада евра, али се штета у изгубљеним радним часовима и обустављању рада привреде мери милионима", рекао је Вулин.

Он је навео да се опрема уништава одмах по извршеном нападу како се не би могло са сигурношћу утврдити одакле је хакерски удар извршен, саопштено је из МУП-а Србије.

"Пријаве о постављеним експлозивним направама су у функцији изазивања узнемирења, ширења панике и наношења штете привреди наше земље", навео је Вулин.

Он је позвао грађане да не подлијежу паници и истакао да МУП улаже крајње напоре да у најкраћем року изврши преглед нападнутих установа и да нормализује живот.

Вулин је истакао да МУП, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом и Тужилаштвом за организовани криминал, чини све да се убрза процес међународне правне помоћи путем контактних тачака успостављених у складу са Будимпештанском конвенцијом.Оставите одговор