Вулин: Ако посјету Загреб условљава, Николић не треба ни да иде

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин сматра да предсједник Србије Томислав Николић не треба да посјети Хрватску, ако је тачно да се та посјета на било који начин условљава. Поводом писања медија да је услов за долазак Николића у Загреб да Србија ријеши бар једно од отворених питања, као што […]

четвртак, 4 фебруара, 2016 / 11:37

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин сматра да предсједник Србије Томислав Николић не треба да посјети Хрватску, ако је тачно да се та посјета на било који начин условљава.

Поводом писања медија да је услов за долазак Николића у Загреб да Србија ријеши бар једно од отворених питања, као што су нестали и повратак имовине, Вулин је рекао да Србија није добила званично обавјештење о томе.

"Ако је ово тачно, то би говорило да однос Хрватске није добар и искрен", рекао је Вулин за Телевизију Пинк, додајући да не жели да то буде истина.

Уколико Хрватска неком може да каже да прво треба да ријеши ово или оно питање, каже Вулин, онда Србија треба да каже да би они требало да прво ријеше питање протераних 150.000 Срба и њихове имовине.

Наводећи да се Србија понаша искрено и да јој је стало до добросусједских односа са свима у региону, Вулин је оцијенио да политика условљавања не би довела ни до чега.

"Србији стало до добросуседских односа са Хрватском не само зато што је сусед, него зато што тамо живе Срби и јер је добро за читав регион да све буде у најбољем реду", додао је Вулин.

Из кабинета хрватској предсједника Колинде Грабар Китаровић саопштили су да
Србија мора да ријеши бар једно од отворених питања, као што су нестали и повратак имовине, да би предсједник Србије могао да дође у Загреб.

Услови хрватског предсједника за састанак са српским колегом су рјешавање питања несталих у рату, повратка имовине, културног блага и архивске грађе, као и проблема границе на Дунаву, наводи се одговору из кабинета хрватског предсједника на питање "Блица" када ће доћи до сусрета са Николићем.