Вуковар: Иницијатива за референдум о укидању ћирилице и српског језика!

ВУКОВАР – У Вуковару је данас, у организацији Хрватске странке права (ХСП), почело прикупљање потписа за расписивање референдума о употреби ћириличног писма и српског језика на овом подручју – јављају хрватски медији. Питање би гласило: "Желите ли да се укине став 3 Члана 61 Статута града Вуковара који даје право употребе српског језика и ћириличног […]

уторак, 23 фебруара, 2010 / 11:24

ВУКОВАР – У Вуковару је данас, у организацији Хрватске странке права (ХСП), почело прикупљање потписа за расписивање референдума о употреби ћириличног писма и српског језика на овом подручју – јављају хрватски медији.

Питање би гласило: "Желите ли да се укине став 3 Члана 61 Статута града Вуковара који даје право употребе српског језика и ћириличног писма у службеној комуникацији и јавним пословима из самоуправног дјелокруга града Вуковара?" и ХСП намјерава прикупити довољно потписа како би пред Градским вијећем покренули расписивање референдума.

"Увођење ћирилице на мала врата у Вуковару посљедица је договора који су постигли ХДЗ и СДСС како на државном, тако и на локалном нивоу", рекао је предсједник ХСП Данијел Срб.

Он је на конференцији за новинаре навео да су "по истом принципу општине с већинским српским становништвом из државног буџета добиле енорман новац, за разлику од општина које су тешко страдале у ‘Домовинском рату’ ".

Из ХСП је најављено да ће се потписи прикупљати свакодневно до 21. марта, у периоду од 10.00 до 15.00 часова.

Предсједник вуковарско-сремског ХСП Младен Леовац најавио је и прикупљање потписа "од врата до врата" и потврдио да им је за покретање референдума потребно 20 одсто од пописа бирача, односно "парафи" око 6 600 грађана с правом гласа.Оставите одговор