Вукотин поучак из чуђења Додику: О гориву, акцизама и путевима

"Чуди ме како предсједник СНСД-а Милорад Додик опструкцијама може називати одбрану интереса грађана, који су јасно ставили до знања да ни они ни привреда не могу да поднесу превисоку и вјештачки подигнуту цијену горива?

понедељак, 18 јуна, 2018 / 18:22
Ово није први пут да се нови и већи намети правдају изградњом ауто-пута, чије цијене непрестано расту, па су неке дионице на крају биле вишеструко скупље од првобитно планираног. То је доказ да грађани не плаћају овим своје путеве већ туђе интересе, и Српска демократска странка намјерава да тој пракси стане у крај. Новац се мора вратити грађанима и намети се морају вратити на разуман ниво.
Ми ћемо радо Додика упознати са свим подацима о убирању акциза и путарина које јасно говоре да су средства за изградњу аутопутева злоупотребљавана. Заиста не видимо сврху последњих намета када тих 220 милиона, колико је на име путарина за путеве и аутопутеве убрано од почетка године, стоје заробљено на рачунима јер стратешки партнер СНСД-а – ХДЗ тражи да већи проценат припадне Федерацији.
Дакле, грађани Републике Српске из свог џепа треба да повезују Хрвате из Средње Босне са оним у Мостару, и скраћују пут између Сплита и Мостара. Од 2006 до данас, на име путарина за изградњу аутопутева, Српска је добила 470 милиона КМ, плус 920 милиона за путеве и томе додајте милијарду КМ кредита за аутопутеве. За 2,4 милијарде могли смо позлатити сваки пут у Српској. У истом периоду, од акциза на нафту и нафтне деривате смо добили 1,8 милијарди КМ. Дакле, 4,2 милијарде је, према Додику, потрошено за 72 километра аутопута у Српској. За тај новац се могло направити 300 километара аутопутева.
Неумјесно је то што предсједник Републике Милорад Додик покушава обманути јавност како је овдје стопа ПДВ-а нижа него у региону јер то једноставно није тачно. И Србија и Хрватска имају диференцирану стопу ПДВ-а, прилагођену сиромашном становништву. Тако су у Србији основне животне намирнице, укључујући хљеб, месо, уље, лијекове, уџбенике, рачунаре, огревно дрво и гориво, опорезовани са 10 одсто, а у Хрватској са пет одсто. Зашто се ту не угледамо на Србију и Хрватску?"