Вукота: Против Мостаризације државне заједнице и НАТО на Дрини

Из СДС је стигло реаговање предсједника Вукоте Говедарице на изјаву Шефика Џаферовића и Жељка Комшића и њиховом НАТО-ултиматуму.

четвртак, 27 децембра, 2018 / 21:15

"Српска демократска странка упозорава бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ, Шефика Џаферовића и Жељка Комшића, да постављање ултиматума о НАТО путу за именовање Савјета министара БиХ води у потпуну парализу и блокаду функционисања институција БиХ, те доводи до "мостаризације заједничких институција".

Нико у овој земљи, па ни Џаферовић и Комшић не може негирати и промијенити легитимну вољу и национални интерес једног конститутивног народа а то је да Републику Српску и Србију не смије дијелити НАТО граница. Уцјене типа – неће бити Савјета министара – сигурно је да неће довести до промјене става српског народа, али ће довести до рушења основних демократских постулата као и парализе у функционисању институција БиХ.

Сматрамо да би реализација пријетњи двојице чланова Предсједништва БиХ била врло озбиљан атак на темељ Устава БиХ који гарантује равноправност три народа и два ентитета. "Мостаризација" заједничких институција БиХ, ради отварања питања прекрајања Устава БиХ, вјероватно је и крајњи циљ политичких партија из Федерације БиХ које у своју ентитетску кризу покушавају увући и Републику Српску".

Предсједник СДС Вукота Говедарица