Вукота Говедарица најбољи српски гуслар за 2010. годину

ПЉЕВЉА – Вукота Говедарица, члан Удружења гуслара “Тешан Подруговић” из Гацка и народни посланик у парламенту Српске, побједник је 34. фестивала српских гуслара одржаног протеклог викенда у Пљевљима Друго мјесто припало је Саши Лакетићу из Пљеваља, док је трећу позицију заузео Здравко Кнежевић из Плужина. Публику је на такмичењу највише одушевила Бојана Пековић из Удружења […]

уторак, октобар 26, 2010 / 10:08

ПЉЕВЉА – Вукота Говедарица, члан Удружења гуслара “Тешан Подруговић” из Гацка и народни посланик у парламенту Српске, побједник је 34. фестивала српских гуслара одржаног протеклог викенда у Пљевљима

Друго мјесто припало је Саши Лакетићу из Пљеваља, док је трећу позицију заузео Здравко Кнежевић из Плужина.

Публику је на такмичењу највише одушевила Бојана Пековић из Удружења гуслара “Жича” из Краљева, која је побрала све аплаузе.

Пљевља су у та два дана била центар гуслара, јер су се на једном мјесту нашли велемајстори музицирања на овом древном српском инструменту.

Прве вечери такмичило се четрдесеторо гуслара, да би на другој вечери од двадесет финалиста били изабрани најбољи. Сала Дома војске била је премала да прими све љубитеље гусала који су пристигли из свих крајева Црне Горе, Србије и Српске.

Прво мјесто у екипном такмичењу припало је Удружењу гуслара “Тешан Подруговић” из Гацка, друго “Николи Тесли” из Обреновца, а треће Удружењу гуслара “Стара Херцеговина” из Београда.

Друге вечери наступиле су женске и мушке пјевачке групе изворних народних пјесама. Према одлуци жирија, најбоља мушка група је КУД “Свети Пантелејмон” из Сарајева. Друго мјесто припало је “Јабуци” из Пријепоља, док је трећа била мушка пјевачка група “Извор” из Чајнича.

У конкуренцији женских пјевачких група прво мјесто припало је КУД “Младост” са Пала, друга је била група “Извор” из Чајнича, а трећу награду однео је КУД “Свети Пантелејмон” из Сарајева.

Током финалне вечери организовано је такмичење свирача на двојницама, а прво мјесто припало је Радиши Потпари, други је био Радоје Радовић, док је треће мјесто у овој конкуренцији припало Филипу Бајчети, сви из Пљеваља.

У оквиру фестивала била је приређена и такмичарска изложба гусала и икона. Жири је за најбоље урађене гусле наградио Радослава Станића, а за најљепшу икону Перишу Чабаркапу.

Запажено мјесто на фестивалу имала је и НВО “Шареница” са својом изложбом ручних радова и старих одјевних предмета. Фестивал је одржан у организацији Савеза свесрпских гуслара, под покровитељством општине Пљевља и уз подршку многобројних привредних организација.0 КОМЕНТАРА

 1. Коментари

  ćaomanu 26.10.10. @ 15:27

  Свака част Вукота

  lugar 26.10.10. @ 15:46

  честитам будућем предсједнику СДС

  Инорог 26.10.10. @ 16:43

  ма и није нешто. слушао сам га ја. 😀 😀 😀 😀
  а шумару има он квалитета за предсједника странке таман као и босић.

  ilija22 26.10.10. @ 17:49

  Čestitam. 🙂

  milan 26.10.10. @ 19:05

  Vukota je super lik. Cestitam!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *