Вуколић додијелио Кочићево перо (ове године Васа Павковић)

Награда "Кочићево перо" за прољеће 2016. године додијељена је данас у Београду Васи Павковићу за прозну збирку "Океан Дунав".

понедељак, јун 13, 2016 / 16:42

Директор Задужбине "Петар Кочић" Бањалука-Београд Никола Вуколић истакао је да је Павковић са правом изабран за носиоца ове престижне књижевне награде коју 20 година додјељују ова задужбина и Српско књижевно друштво, јер је своју збирку писао у маниру великог Кочића, а ликове и ситуације оживио "Кочићевим пером".

"Сигуран сам да је `Океан Дунав` свјетионик мудрости у нашој, али и у свјетској књижевности и да ће они који буду читали збирку након сусрета са тајанственим свијетом Дунава – ријеке у коју се не може двапут на исти начин закорачити, изаћи мудрији и богатији", истакао је Вуколић.

Књижевник Младен Весковић рекао је да је Павковић, без обзира на то што су мотиви његових прича значајно географски различити од Кочићевих, у њима исказао приврженост и љубав према природи на исти начин на који је то чинио и Кочић.

"Та `зелена нит` која се протеже овим делом је увек била присутна у Павковићевим делима и веома је важна за нашу књижевност", рекао је Весковић.

Према његовим ријечима, велика и митска ријека Дунав се у збирци потврдила као велика и непролазна инспирација.

Аутор награђеног романа Васа Павковић изјавио је да ће му "Кочићево перо" бити подстрек и подршка да настави писати сличним језиком и остане на трагу Кочића, који је на непревазиђен начин умио да опише природу.

"Нико као Кочић није умео да опише природу. Нико на тај начин није умео да опише маглу, као он маглу над родном Мањачом. Без Кочића не би било ни Бранка Ћопића ни Иве Андрића и ја сам захвалан што сам добитник награде која носи његово име", нагласио је Павковић.Оставите одговор