Вукчевић: Поуздане информације о масовној гробници у случају "Жуте куће"

БЕОГРАД – Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да би у случају трговине људским органима на Косову требало да се провјери мјесто за које српско тужилаштво има поуздане информације да је масовна гробница, и да се та провјера уради пред заједничком или мјешовитом међународном комисијом. Вукчевић је рекао да Тужилаштво Србије има […]

петак, 22 априла, 2011 / 07:30

БЕОГРАД – Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да би у случају трговине људским органима на Косову требало да се провјери мјесто за које српско тужилаштво има поуздане информације да је масовна гробница, и да се та провјера уради пред заједничком или мјешовитом међународном комисијом.

Вукчевић је рекао да Тужилаштво Србије има и друге аргументе у овом случају, на које нико добронамјеран не може да се оглуши, али да ће их изнијети онда када буде добило гаранцију да ће они бити правосудно валоризовани.

"Наглашавам да су на списку несталих и Албанци који су одбијали послушност командантима ОВК и њиховој политици. Решавањем случаја нестанка Срба на Косову или на северу Албаније успели бисмо да расветлимо судбину скоро свих несталих Срба са Косова и Метохије. Према ажурираним подацима, као нестала води се још 1 821 особа, међу којима је више од 540 Срба и других неалбанаца", прецизирао је Вукчевић.

Он је дан пошто је Савјет безбједности УН потврдио да је примио иницијативу Србије да одреди специјалног извјестиоца за случај "трговине људским органима", рекао да од УН очекује да се држе принципа правде за жртве и да буду ван утицаја политике.

"Све друго су детаљи око којих се лако договара када се донесе одлука о телу које ће спроводити истрагу", рекао је Вукчевић.

Он је изразио очекивање да ће истрага, када започне, бити спроведена ефикасно. "С обзиром на то да постоји добра полазна основа у извештају Унмика, који је дуго био заташкаван, очекујем да се истрага, када започне, спроведе ефикасно и да приведе правди лица за која већ постоје озбиљне индиције, али и докази да су била укључена у трговину људским органима, што је била само једна од активности које су спроводили криминални кругови на Косову", рекао је Вукчевић.

Вукчевић је оцијенио да је случај "трговина људским органима", послије извјештаја Дика Мартија, попримио међународне размјере.

"Савјет безбједности још није одлучио да ли ће поверити неком свом органу истрагу, али стижу гласови из Брисела, а и од великих светских сила – Немачке, Француске, Енглеске и САД – да Еулекс то може сам да истражи. Истраге још нема, јер нема њихове сагласности и не прате руску, кинеску, јужноафричку иницијативу да се превазиђу проблеми на терену које има Еулекс. Када кажем проблеми, мислим на заштиту сведока, на цурење информација, на притиске који су изазвани политичким утицајем", каже Вукчевић.

Он је оцијенио да је "случај трговине људским органима" велики изазов за међународну заједницу, али да међународна заједница има снагу да га изнесе.

Коментаришући пресуду Готовини и Маркачу, Вукчевић је рекао да пресуда Готовини није пресуда Хрватској. "То је оно што као тужилац за ратне злочине желим да кажем. Она индивидуализује одговорност војног и политичког врха Хрватске деведесетих и суочава хрватску јавност са ратном прошлошћу. Уколико Жалбено веће Хашког трибунала донесе пресуду која ће потврдити чињенице из оптужнице које се односе на појединачна кривична дела, онда ћемо имати пресуду са `ознаком` без сваке сумње, догодили су се ратни злочини: протерано је 250 000 Срба, погинуло око 500 војника РСК, око 700 цивила, око 1 800 несталих, спаљено око 15 000 кућа. Верујем да ће се страсти стишати и да ће се хладне главе почети са преиспитивањем одговорности појединаца у рату у Хрватској", закључио је Вукчевић.