Вукчевић: Хапшење Младића до краја године

БЕОГРАД – Тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да има помака у потрази за Ратком Младићем и додао да очекује да ће он бити ухапшен до краја године. "Очекујемо то. Акциони тим и државни врх свакодневно и упорно раде на остварењу коначног циља – да лоцирамо, ухапсимо и предемо Трибуналу Ратка Младића […]

уторак, 25 августа, 2009 / 10:03

БЕОГРАД – Тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да има помака у потрази за Ратком Младићем и додао да очекује да ће он бити ухапшен до краја године.

"Очекујемо то. Акциони тим и државни врх свакодневно и упорно раде на остварењу коначног циља – да лоцирамо, ухапсимо и предемо Трибуналу Ратка Младића и Горана Хаџића", изјавио је Вукчевић.

Вукчевић је рекао да је добра координација свих служби и државних органа и да политичка воља постоји, јер је "сваки дан одгађања велики губитак за Србију".

Он није хтио да одговори на питање да ли је тачно да је полиција пронашла компромитујуће це-деове у стану Радована Караџића, наводећи да "све што је пронађено и што се проналази у потрази за хашким бјегунцима остаје у домену службене тајне".

На питање да ли је тужилаштво учинило све што је могло како бивши командант ОВК Агим Чеку, којег Београд сумњичи за ратне злочине, не би био пуштен када га ухапсе у иностранству, Вукчевић је рекао да тужилаштво располаже одређеним информацијама и доказима против њега, али да се политика мијеша са правосудним питањима и да "утицајни појединци врше притисак на Интерпол".

"Са друге стране, докази против њега нису прикупљани на начин који је компатибилан са међународним стандардима. Зато се догађа да он буде протериван и пре него што бива ухапшен", каже Вукчевић.

Наводећи да би представљало велики проблем да се исправе катастрофални пропусти тужилаштва које је проводило истрагу крајем деведесетих година 20. вијека, Вукчевић је додао да би се, ипак, успјело свести случај "на реалан предмет у коме постоји довољан степен основане сумње у његову одговорност".

Вукчевић је поновио да српско тужилаштво очекује објективан извјештај извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија о трговини људским органима Срба са Косова, који он треба да поднесе Парламентарној скупштини Савјета Европе.

Вукчевић је додао да ће Савјет Европе, на основу тог извјештаја, донијети резолуцију која има велику политичку тежину.Оставите одговор