Вук Јеремић: Лобиста кога плаћа Република Српска ради на подели Косова

Предсједник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да Србија више није демократска држава, већ „корумпирана аутократија” у којој је предсједник Републике Александар Вучић приграбио све полуге моћи док у потпуној тајности преговара о прецртавању граница у региону.

субота, јануар 26, 2019 / 15:54

„Не могу се, међутим, градити регионална стабилност и добри односи међу народима хушкачком реториком којом се грађани окрећу једни против других. Није лоше када су кључни људи на положајима добри пријатељи – рецимо попут Александра Вучића, Хашима Тачија и Едија Раме – али ако се сви остали свађају, онда се ситуација пре или касније отргне контроли”, рекао је Јеремић у интервјуу за бечки Стандард.

Јеремић је подсjетио да је тако било и почетком деведесетих, када су Милошевић и Туђман били у блиским приватним односима и иза затворених врата преговарали о подjели Босне и Херцеговине, што се завршило потпуном катастрофом.

Упитан да ли ће Вучић и Тачи ове године постићи споразум који подразумијева размјену територија, Јеремић је одговорио да је по њему вјероватноћа да се то догоди 50 одсто, јер се томе противи јака опозиција, како код Срба, тако и код Албанаца.

„Таквом решењу се противи и већина грађана у Србији, као и Српска православна црква. Волео бих да се и европска јавност окрене дугорочним перспективама уместо брзоплетим решењима. Управо зато су важни јавна расправа и транспарентност”, рекао је Јеремић.

На питање зашто су ЕУ и САД занемарили демократске принципе на Балкану, Јеремић, који је и бивши министар спољних послова и предсједник Генералне скупштине УН, одговорио је да се важна промјена догодила у европској бирократији.

„Одлазећа администрација је у недостатку опипљивих спољнополитичких успеха, хтела да прогласи брзу дипломатску победу на Балкану. Многи представници ЕУ знају да је прецртавање граница рецепт за обнову нестабилности у региону, али пошто не намеравају да га у блиској будућности интегришу, не узбуђују се превише због ризика који то носи”, закључио је Јеремић, стоји на сајту Народне странке.

„Слободна Босна“ преноси и други дио интервјуа у којем се Вук Јеремић одредио и према улози ЕУ и консултаната Владе Србије у „цртању нових граница на Балкану“:

Дио интервјуа на који се позива „Слободна Босна“

На питање – Какву улогу имају консултанти које плаћају агенције Владе Србије, а који раде за размјену територија, као што је Волфанг Петрич, запосленик адвокатске канцеларије Лански, Ганзгер и партнер, Јеремић одговара:

– Господин Петрич ради на томе на нивоу ЕУ. Тони Блаир, као бивши британски премијер, ради на свим нивоима и у свим контекстима. У Америци то је из Трумповог окружења Кори Левандовски, који је радио у предсједничког предизборној кампањи и који води консултантску фирму у Вашингтону, што је контроверзно, јер она не даје транспарентно рачун својим клијентима. Левандовски се са Вучићем састао у Београду и пропагирао је подјелу Косова у Вашингтону. Он је службено ангажован од Републике Српске, али је лобирао за поделу Косова (званично једна компанија, која је регистрована под његовом адресом, ради као агент СНСД-а, владајуће странке у РС). Александер Сорос покушава да убеди све представнике Демократа у САД-у у поделу Косова, каже Јеремић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *