Вучуревић: Нисам наредио ниједан напад на Дубровник

Бивши начелник општине Требиње Божидар Вучуревић изјавио је да није наредио ниједан напад на Дубровник и да ниједан цивил није могао утицати на наређења ЈНА. "Нисам наредио ниједан напад на Дубровник и немам флека на души. Ниједан цивил није могао утицати на наређења ЈНА и то Хаг зна! Ја сам вршио своје цивилне послове на […]

среда, април 6, 2011 / 08:42

Бивши начелник општине Требиње Божидар Вучуревић изјавио је да није наредио ниједан напад на Дубровник и да ниједан цивил није могао утицати на наређења ЈНА.

"Нисам наредио ниједан напад на Дубровник и немам флека на души. Ниједан цивил није могао утицати на наређења ЈНА и то Хаг зна! Ја сам вршио своје цивилне послове на које сам јако поносан", рекао је Вучуревић за "Вечерње новости".

Он је оптужницу која је против њега подигнута у Дубровнику за наводне ратне злочине против цивилног становништва, оцијенио чистом небулозом, нагласивши да располаже бројном документацијом која само њих може оптужити.

"Не могу ме убити, а судити ми неће јер то није мој суд нити хајем за то. Уосталом, никада нисам био предсједник ратног предсједништва иако сам по службеној дужности, као предсједник САО Херцеговине, требало да будем", рекао је Вучуревић.

Он је истакао да га је Хашки трибунал ослободио сваке оптужнице, са чијим истражиоцима је разговарао у два наврата у Београду. "Одазвао сам се на њихов позив и отишао `наоружан` сачуваним документима које сам им показао. Одговорио сам им на 260 питања и нису нашли ништа што ме терети. Истина је да сам спасао хиљаде Хрвата и Бошњака. Имам за то писане доказе", рекао је Вучуревић.

"Тужилаштво БиХ, засад неће коментарисати ништа што се тиче хапшења у Србији Божидара Вучуревића, којем је одређен екстрадициони притвор рјешењем истражног судије Вишег суда у Шапцу", рекао је "Новостима" портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Он је додао да ће се Тужилаштво наредних дана одредити према том случају, "када буду утврђени сви релевантни детаљи у вези са хапшењем и захтјевом Хрватске за његово изручење".

Вучуревић, један од оснивача СДС-а, ухапшен је јуче по потјерници Хрватске на граничном прелазу Каракај код Зворника. Истражни судија Вишег суда у Шапцу одредио му је јуче екстрадициони притвор од 18 дана.

У оптужници, коју је подигло дубровачко Жупанијско државно тужилаштво 2008. године, наводи се да је Вучуревић у септембру 1991. године, на подручју општине Требиње, наредио мобилизацију територијалне одбране и формирање јединица специјалне полиције.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *