Вучуревић: Логично је да се обустави истрага, ја сам спасавао требињске муслимане

Божидар Вучуревић, бивши предсједник Скупштине општине Требиње, каже да је добио од Тужилаштва БиХ званичну наредбу којом се обуставља истрага против њега због наводних ратних злочина почињених у протеклом рату. Истрага је, како каже, вођена о ратном злочину против човјечности у дијелу који се односи на прогон Бошњака од 1992. до 1995. године у Требињу. […]

понедељак, мај 20, 2013 / 08:50

Божидар Вучуревић, бивши предсједник Скупштине општине Требиње, каже да је добио од Тужилаштва БиХ званичну наредбу којом се обуставља истрага против њега због наводних ратних злочина почињених у протеклом рату.

Истрага је, како каже, вођена о ратном злочину против човјечности у дијелу који се односи на прогон Бошњака од 1992. до 1995. године у Требињу.

Вучуревић, који је већ ишао на саслушање у Сарајево, каже да није ни очекивао ништа друго, јер су га, тврди он, сачували папири и документи из протеклог рата, ослободивши га даље истраге за наводне ратне злочине.

Он каже да је лично наредио обезбјеђење свима онима који су изразили жељу да у то вријеме напусте град. Обустава истраге га, понавља, није изненадила, али је изненађен да су у подизању оптужнице о наводним ратним злочинима на листи свједока и имена чак 73 требињска Бошњака, и то они којима је лично помогао да безбједно напусте Требиње.

"Мада сам веома разочаран њиховим поступком, и сутра бих им помогао када бих могао, иако то не заслужују", прокоментарисао је Вучуревић.

Он демантује и њихове тврдње да су насилно мобилисани, јер је ЈНА у то вријеме вршила мобилизацију свих националности, а у тадашњем општинском органу за мобилизацију, како тврди, није било ниједног Србина, већ два Бошњака и један Хрват.

"Сву ратну документацију чувам на сигурном мјесту, а осим у Сарајеву, гдје сам недавно саслушан, предочио сам је прије 11 година и канцеларији Хашког трибунала, чији су ме истражиоци сатима испитивали, тако да све ово имам намјеру преточити у једну књигу која ће бити најбољи свједок ових догађаја", каже Вучуревић.

Вучуревић је хапшен и у Србији, али је, како објашњава, прије неколико мјесеци добио обавјештење Апелационог суда из Београда у коме му је саопштено да се против њега повлачи тужба, док је оптужница у Хрватској још на снази. Из Тужилаштва БиХ су јуче казали да ће о овоме имати данас коментар.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *