Вучуревић би да му суде у БиХ, суд у Требињу га неће

Ратни начелник општине Требиња Божидар Вучуревић јутрос није примљен у Окружни суд у Требињу, у који је хтио да се пријави након што је самовољно напустио Србију, гдје је био у екстрадиционом притвору, који је против њега покренут захтјевима за изручење Хрватске и БиХ. Вучуревић је Срни потврдио да су му на портирници суда рекли […]

понедељак, 12 септембра, 2011 / 11:49

Ратни начелник општине Требиња Божидар Вучуревић јутрос није примљен у Окружни суд у Требињу, у који је хтио да се пријави након што је самовољно напустио Србију, гдје је био у екстрадиционом притвору, који је против њега покренут захтјевима за изручење Хрватске и БиХ.

Вучуревић је Срни потврдио да су му на портирници суда рекли да не може бити примљен, да су му заказали други термин у четвртак, 15. септембра, уз образложење да судије имају обавезе.

"Не вјерујем да ћу поново долазити, јер ме не могу третирати као обичну странку", рекао је Вучуревић након изласка из зграде суда, те најавио за сутра одржати конференцију за новинаре на којој ће изнијети више детаља о доласку у Требиње и поступању у судовима Србије.

Он је нагласио да се, иако није законски обавезан, јавио у Окружни суд у Требињу да би показао да је у свако доба на располагању правосуђу БиХ.

Подсјећајући да је Специјални суд за ратне злочине у Београду донио рјешење да су испуњени услови за његово изручење и БиХ и Хрватској, Вучуревић је рекао да је требало да буде изручен Хрватској.

"Из Србије нисам побјегао, него сам отишао кући. У затоврима у Србији сам био заробљеник, а заробљеник има право да се спашава", напоменуо је Вучуревић.

Он је истакао да је његова држава БиХ, те да, ако је и било злочина, жели да му се ту суди. "Страшно је да ме неки суд у Шапцу саслушава, а онда га Специјални суд за ратне злочине у Београду прогласи ненедлежним", рекао је Вучуревић, истичући да му се за 44 дана боравка у "шабачком казамату" нико није извинио.

У Хагу, додао је Вучуревић, су одговарали бројни функционери за прогоне и геноциде у скоро свим општинама у Републици Српској и БиХ, осим Требиња, јер ту није било логора, ни силовања. "Много сам учинио да урадим добро људима, а они ме сада хапсе као злочинца", додао је Вучуревић.

Он је навео да је власт у Србији промјенљива и да се нада да ће "мајка Србија" поново постати матица српском народу у правом смислу.

Вучуревићев адвокат Светозар Вујачић раније је изјавио да је бивши начелник Требиња напустио територију Србије и вратио се у Требиње, јер жели да му се суди у БиХ.

Некадашњи начелник општине Требиње Вучуревић у Србији је био од 4. априла, када је ухапшен на граничном прелазу Каракај у Малом Зворнику, на основу потјернице коју је за њим расписала Хрватска због наводних ратних злочина почињених током артиљеријског гранатирања Дубровника, а недјељу дана касније захтјев за његово изручење поднијела је и БиХ, због наводних злочина у Требињу.

Вучуревићу је 17. јуна укинут притвор у Београду, у којем је провео два и по мјесеца, и пуштен је да се брани са слободе у даљем току екстрадиционог поступка, који је против њега покренут по молбама за изручење Хрватске и БиХ.

Он је 24. августа због благог можданог удара пребачен у болницу у Земуну, одакле је пуштен 5. септембра на кућно лијечење.