Вучићу не пада на памет: Пленковић би мијењао Дејтонски споразум

Хрватски премијер Андреј Пленковић казао је да Хрватска сматра да предстојећих 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума „треба искористити за ревизију његових постигнућа, али и ситуације у Босни и Херцеговини“.

субота, 26 септембра, 2020 / 19:10

Пленковић је позвао на пуну равноправност Хрвата као конститутивног народа у Босни и Херцеговини и доношење одговарајућег изборног закона, који би спријечио изборне инжењеринге

Он је у виртуелном говору на 75. Генералној скупштини Уједињених нација (УН) рекао да се Западни Балкан промијенио набоље, али и да неки проблеми остају и заслужују пуну пажњу.

Пленковић је позвао на пуну равноправност Хрвата као конститутивног народа у Босни и Херцеговини и доношење одговарајућег изборног закона, који би спријечио изборне инжењеринге.

Он је оцијенио да је искрено помирење кључно за стабилност регије, а да се то може градити само на истини и засновано на чињеницама, заједно са проналаском несталих и правдом за све жртве.

Пленковић је током обраћања позвао и на реформу УН-а, истакавши да су овогодишње кризе показале да је мултилатерализам потребнији него икад.

Он је рекао да постојеће кризе, попут пандемије коронавируса, не смију довести до „изолационизма у међународној заједници“, него подстаћи спремност на сарадњу „у правом духу солидарности и међусобне подршке“, те да ниједна организација није у бољем положају да то учини од УН-а.

Он је позвао на реформу организације, укључујући и саму Повељу УН-а, њен основни документ, као и Вијећа сигурности, најмоћнијег тијела УН-а у којем односи рефлектују ситуацију са краја Другог свјетског рата.

„Наша организација мора сачувати своје основне вриједности и начела на којима је заснована, али исто тако мора одражавати стварност и потребе нашег времена“, рекао је Пленковић.Оставите одговор