Вучићев истомишљеник у Њујорк тајмсу се залаже за мирно етничко чишћење

Сарадник у америчком Савјету за међународне односе и бивши члан Савјета за националну безбједност САД Чарлс Купчан отворено се у „Њујорк тајмсу“ заузео за разграничење, односно подјелу Косова и Метохије.

петак, септембар 14, 2018 / 16:30

Купчан подржава такву идеју и тврди да је ријеч о „мирном типу етничког чишћења“, али сматра да би то био преседан и да не би требало да се односи на сличне ситуације у региону, већ само на Косово и Метохију и Србију.

У колумни „Увредљиви план за Балкан који би САД требале да подрже“ Купчан наводи да је „морално увредљиво“ рјешење, ипак, „исправан избор, јер у овом случају прагматизам мора надјачати принципе“.

Купчан признаје да приједлог о прекрајању граница има снажне противнике – њемачки канцелар Ангела Меркел изричито одбија идеју о подјели Косова и Метохије.

Многи медији преносе процјене политичких аналитичара да би и Република Српска могла да затражи право на самоопредјељење, а онда и Албанци у Македонији.

У свом тексту Купчан упућује на одређене знакове који, према његовој процјени, сугеришу да ни ЕУ ни САД више нису безусловно против таквог договора на Косову и Метохији.

И савјетник предсједника САД Доналда Трампа за националну безбједност Џон Болтон дао је до знања да би Вашингтон могао дати свој благослов за такво рјешење.

САД више не искључују прекрајање граница, што је донедавно било апсолутни табу, наводи се у тексту.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *