Вучић: Знам да су Мркоњић и Дачић незадовољни због овог што радим

Први потпредсједник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да је борба против криминала и корупције његова "животна мисија" и најавио да ће резултати предистражних и истражних активности бити "веома брзо" познати. – Темпо борбе против корупције биће исти или чак и бржи. Радимо на томе веома систематски, не само у земљи, већ и кроз сарадњу […]

понедељак, 1 октобра, 2012 / 16:28

Први потпредсједник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да је борба против криминала и корупције његова "животна мисија" и најавио да ће резултати предистражних и истражних активности бити "веома брзо" познати.

– Темпо борбе против корупције биће исти или чак и бржи. Радимо на томе веома систематски, не само у земљи, већ и кроз сарадњу са другим државама које ће нам помоћи у тој борби – рекао је Вучић у интервјуу најновијем броју магазина "Корд".

Он је оцијенио да систем не функционише како би требало кад је у питању борба против корупције и нагласио да тужилаштво, полиција и релевантне институције треба да се "међусобно повежу", док судство треба да има много већу независност.
"Ангажовали смо 300 људи који воде различите истраге. Ријеч о правој војсци људи. Реално говорећи, потребно нам је 5.000 људи који би истражили злоупотребе и криминалне активности – додао је Вучић, напоменувши да "није лако открити трагове новца, али и да нико неће побиједити државу".

Према његовим ријечима, у борби против корупције не "прави разлику" између људи који су чланови његове Српске напредне странке или неке друге.

"Знам да има неких који су незадовољни мојим радом"

– Радим свој посао одговорно и озбиљно и на тај начин испуњавам обавезу коју имам према грађанима. Схватам да постоје различита мишљења и чуо сам да су неки људи незадовољни мојим радом, али то треба да ми кажу у лице, а не преко медија. Ако тако ствари стоје, онда влада не треба ни да постоји – сматра Вучић.
Упитан да ли то значи да ће наставити борбу против корупције и криминала чак и по цијену пада владе он је одговорио:

– Ако тако мора да буде… Уколико је неко у влади незадовољан мојим радом, зашто би њихови посланици подржавали мене или било кога другог? То може брзо да се ријеши. Не бојим се да будем смијењен. Оно што сада радим је од суштинског значаја за моју каријеру и живот".

Он је додао да не жели да буде запамћен као некакав апаратчик који је узео "пет милиона евра и трошио их, евро по евро, до краја живота".

"Моје имовина је иста посљедњих 15 година. Имам све што ми је потребно, био сам на власти и раније. Био сам и у опозицији и нисам гладан власти", додао је Вучић.

Поводом спекулације да би ускоро могло да дође до прекомпоновања владајуће већине, па чак и ванредних избора уколико влада не успије да постигне сагласност око главних питања, Вучић је одговорио:

"Видим да је (министар саобраћаја Милутин) Мркоњић незадовољан овим што радим, а претпостављам и (премијер Ивица) Дачић. На њима је да покажу то незадовољство".

У вези са европским интеграцијама, Вучић је рекао да је реално очекивати да Србија добије датум почетка приступних преговора са Европском унијом сљедеће године.

"ЕУ тражи од нас да испунимо циљеве који су представљени претходној влади и ми идемо у том смјеру", рекао је Вучић и додао да је Србија "на путу ка ЕУ", али да ће сарађивати и са свим другим земљама.

"Наш пут води у ЕУ, али желимо истовремено сарадњу и са САД, Кином, Јапаном, афричким државама…", рекао је Вучић и оцијенио да се односи са САД "развијају у добром смјеру", без обзира на различите ставове око Косова.

"Споразум о интегрисаном управљању прелазима – највећи проблем"

Вучић је навео да ће споразум о интегрисаном управљању административним прелазима (ИБМ), постигнутом претходно у дијалогу са Приштином, бити један од "највећих проблема које ће влада морати да ријеши".

"Уколико причамо о дијалогу (са Приштином), то је један од највећих проблема које ће ова влада морати да ријеши. Овај проблем је много тежи од било ког другог који ћемо рјешавати", оценио је Вучић.

Говорећи о медијима у Србији, Вучић је нагласио да ће слобода медија бити гарантована, као и да ће слобода изражавања и говора бити у потпуности омогућене и без икаквих притисака са стране.

"Покушаћу да урадим нешто у погледу убрзавања истрага које треба да открију оне који су убили новинаре. Можда ћемо повезати специјалне тимове и комисије да заједнички истражују", рекао је први потпредсједник српске владе0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор