Вучић: Србију нећемо водити у пропаст, разговори се морају наставити

Српска напредна странка предложиће Влади Србије да затражи хитан наставак дијалога са Приштином, рекао је лидер те странке и први потпредсједник Владе Александар Вучић. "Нећемо нанети штету српским националним интересима, нити ћемо водити Србију у пропаст. Разговори се морају наставити", рекао је Вучић послије сједнице Предсједништва СНС-а, наводећи да је "разочаран понудом ЕУ". "Предложићемо влади […]

понедељак, април 8, 2013 / 15:58

Српска напредна странка предложиће Влади Србије да затражи хитан наставак дијалога са Приштином, рекао је лидер те странке и први потпредсједник Владе Александар Вучић.

"Нећемо нанети штету српским националним интересима, нити ћемо водити Србију у пропаст. Разговори се морају наставити", рекао је Вучић послије сједнице Предсједништва СНС-а, наводећи да је "разочаран понудом ЕУ".

"Предложићемо влади да затражи хитан наставак дијалога, јер сматрамо да одуговлачење, тактизирање и губљење времена не представља ништа добро, рекао је лидер СНС-а Александар Вучић.

"Не потписујемо, али настављамо преговоре", рекао је Вучић, додајући да очекује наставак дијалога, можда не у истом формату као до сада, већ у сличном, али није одговорио на питање да ли ће он бити члан будуће делегације.

Лидер СНС рекао је да не очекује негативно реаговање Брисела, Вашингтона или Берлина на одлуку Београда да не потпише споразум и додао да, умјесто тога, очекује њихову хитну реакцију на захтјев да се преговори наставе.

Србија, рекао је, не може да прихвати додавање општина на четири српске, за које приштинска страна каже да не може да их призна због своје администрације, али је, примјетио је Вучић, могла да их призна када је у питању споразум о интегрисаном управљању административним прелазима.

"Београд није добио одговор на питање о присуству безбедносних снага, нити јасне одговоре по питању образовања, здравства и правосуђа", рекао је Вучић и додао да Београд тражи апелациони суд за Косовску Митровицу.

Он је поновио да папир не постоји, а да постоји "оних осам тачака, код којих се Београд није сложио око двије, а да су послије тога усмено почели да излажу нешто", за шта не искључује да су то албански ставови.

"Откуд знам, претпостављам да су узели албански став, а да ли је четири (српске општине) плус три (албанске) или плус једна (албанска), све једно је док није нула, а о томе ви нас вертоватно обавестили", казао је Вучић.

"Надам се наставку разговора", рекао је лидер СНС-а и запитао да ли су на Западу свјесни да то није лако ни изговорити.

Упитан за став поводом изјаве предсједника Србије Томислава Николића да би дијалог уколико се води "о односима Србије и Косова" требало да пређе под окриље УН, Вучић је рекао "да би било лијепо, али да није сигуран да је то реално".

Вучић је оцјенио да ће и влада подржати приједлог СНС да се споразум не потпише у уторак, да се настави дијалог и да затражи додатне гаранције за Србе, и додао да ће подршка бити јединствена.

"Кад будемо мислили да нешто треба да се потпише, ја ћу да изађем пред вас и кажем зашто нешто треба да се потпише", рекао је Вучић.

Упитан да ли је могуће да се понови ситуација из 2007. године и да се практично онемогући наставак дијалога, Вучић је рекао да је готово увјерен да ће разговори бити настављени.

Он је додао да је лично веома разочаран понудом ЕУ, толико да то не може ни да опише, али да то не смије да значи затварање врата Европској унији.

"Шта хоћете – да не разговорамо ни са ким? Нема проблема, нека то ради неко други, али прво мора да нас победи на изборима. Ова странка неће да води Србију у пропаст и у прошлост. Ако можемо да нађемо решење – добро, ако не – нека је води неко други", поручио је лидер напредњака.

Вучић је рекао и да проналажење рјешења за Косово и Метохију нема везе са добијањем датума за почетак преговора, већ са модернизацијом Србије и напретком.

"Није важно који месец. Датум ће дати или неће дати у јуну, али ће нам га дати у септембру, децембру… Није то питање, већ јесмо ли или нисмо спремни заиста да се договарамо", рекао је Вучић.

Лидер напредњака је поручио да је СНС спремна, као странка са далеко највећом подршком грађана, да преузме одговорност и да неће учествовати у вођењу земље у изолацију.

"Хоћемо да наставимо преговоре и разговоре, то морамо јер не постоји друго решење. Чуо сам мишљења да треба сачекати још шест месеци или две године, па да у Србији буде, али ја питам да ли нам је пре две године било боље. Ми желимо да идемо напред, да преузмемо ризик", навео је Вучић.

Он је нагласио и да се Србији не тактизира и да не чека да продје још годину дана, иако често слуша, како је рекао, те глупе захтјеве. "Београд се нада да може да добије нешто више", закључио је Вучић.

Ванредна сједница Владе Србије, послије које би требао да буде познат одговор Србије на приједлоге Брисела, ће бити одржана у 17 часова.

СНС поштује уставно загарантовану аутономију Војводине

Александар Вучић изјавио је да СНС поштује уставом загарантовану аутономију Војводине и Устав Србије и да никоме неће дозволити да се "игра сепаратистичких игара".

"Мало је проблема Србији па је сада било потребно да без икаквог разлога и икаквог повода, ваљда зато што није по њиховој вољи неки директор негде изабран, покушавају да креирају кризу и на северу Србије" рекао је Вучић након сједнице предсједништва странке.

Вучић је додао да је интересантно да то шта грађани мисле већина медија покушава да сакрије и навео да је на локалним изборима у Ковину СНС убједљиво побједила.Оставите одговор