Вучић: Србија ће платити градњу куће бана Јелачића

Предсједник Србије Александар Вучић обећао је хрватској предсједници Колинди Грабар-Китаровић, током разговора у Дубровнику, да ће Србија финансирати изградњу финансирати изградњу куће бана Јелачића у Суботици.

субота, 1 јула, 2017 / 21:26

Јосип Јелачић, рођен у Петроварадину, дијелу Новог Сада, а Хрватска га слави као националног хероја. Његова родна кућа у Петроварадину је обновљена 2012.

Вучић је, након састанка с Грабар-Китаровић, потврдио да је хрватска страна осигурала пројекат за кућу, а Србија ће осигурати средства за његову реализацију. Такође речено је и да ће заједно у договору омогућити одлазак логораша на комеморацију жртвама логора Стајићево.

Како јавља Вечерњи лист, Вучић је хрватској предсједници потврдио да ће Србија уложити више од пола милијуна евра (530.000) у кућу бана Јелачића.

"Реч је о великом новцу, али ћемо га наћи у покрајини и републици да то питање решимо, што је добар сигнал за Хрвате. После тога решавамо и питање асфалтирања улица, финансирања медија на хрватском језику. Имамо још проблема за 10 од 34 уџбеника предвиђена на хрватском језику, јер сматрамо да рукописи на матерњем језику нису довољно стручни. Гледамо да то решимо", нагласио је Вучић.

Иначе, поправљање положаја националних мањина, са нагласком на уџбенике, један је од задатака који је Хрватска ставила пред Србију условљавајући преговоре са ЕУ.