Вучић шеф изборног штаба напредњака у РС?

Главни политички догађај данас, свакако је посјета Александра Вучића напредњацима у РС. Замјеник предсједника Српске напредне странке у Србији, носећи дух својеврсног политичког селебритија, посјетио је припаднике истоимене странке у Републици Српској. Вучић је у РС ушао из Западне Славоније, прешавши мост у Градишци на Сави око пола часа прије поднева. У посјети Општинском одбору […]

субота, 6 фебруара, 2010 / 18:32

Главни политички догађај данас, свакако је посјета Александра Вучића напредњацима у РС.

Замјеник предсједника Српске напредне странке у Србији, носећи дух својеврсног политичког селебритија, посјетио је припаднике истоимене странке у Републици Српској. Вучић је у РС ушао из Западне Славоније, прешавши мост у Градишци на Сави око пола часа прије поднева. У посјети Општинском одбору СНС у Градишци, задржао се непун сат времена, те се упутио према Бањој Луци.

Распоред и сатницу посјете другог човјека напредњака у Србији, осујетиле су снијежне падавине, због којих је читав распоред помјерен. У главном граду Српске је присуствовао освештавању просторија СНС на Паскулиној циглани, а затим је у хотелу Видовић услиједио састанак са предсједништвом странке, а затим и састанак са предсједницима општинских одбора.

Након страначких активности, услиједила је конференција за штампу, на којој је Вучић неколико пута јасно нагласио да моли представнике медија, али и цјелокупне јавности, да не подцјењују СНС, те да ова странка уопште не размишља о простом преласку цензуса, већ да СНС у РС иде на побједу.

Нисмо контактирали са Калинићем

Након општих црта о досадашњем и будућем (међу)дјеловању напредњака у Српској и Србији, Вучић је објаснио и став ове странке према бившем предсједнику Народне скупштине РС и СДС, недавно искљученом Драгану Калинићу.

– СНС се веже за одређене идеје и одређени програм. Ми смо сви смјењиви и подразумјева се да је то нормална ствар, да имате такве жеље људи. Ми нисмо имали ту врсту контаката са господином Калинићем, али сваки човјек који жели да уђе у СНС је добродошао; објаснио је Вучић.

Потпредсједник СНС у Србији, симптоматично је користио замјеницу "ми" када је говорио о потезима СНСу Републици Српској, наглашавајући да ће се многи изненадити резултатом који ће остварити ова странка на предстојећим изборима.

– Ми ћемо свакако учествовати на овим изборима, у којој форми ће то бити, одлучиваће највиши страначки органи у РС, било је штуро објашњење Александра Вучића.

Што је више подвала и лажи

Новинари су ипак инсистирали на томе на који начин СНС мисли обезбједити подршку бирача до избора у октобру, при чему се осјетио јасан скептицизам у тону и истрајавању на овој теми.

– Мислим да на простору бивше Југославије постоје још само два човјека, један из Србије а други из Хрватске, који о томе знају колико и ја. Немојте да се сикирате за лојалност бирача. Људи не бирају странке, зато што су неком лојални. Они који чувају своје фотеље и, опростиће те на изразу, своје задњице ти су лојални партијама. Људи су везани за своје животе, за будућност своје дјеце, везани су за перспективу.

Немамо никакав страх од чињенице да сметамо свима, јер је исти случај и у Србији. Ако питате оне у Србији кога мрзе, они ће рећи да не подносе нашу странку. Што нас више не подносе, то је наш рејтинг све већи, тврди Вучић.
Фронтал.РС је незванично сазнао да је Александар Вучић на састанку са напредњацима данас у Бањој Луци, прекодринским колегама рекао да ће он бити на челу изборног штаба за октобарске парламентарне и предсједничке изборе.

– Имате оних 50 одсто који не излазе на изборе. То су наши чланови сада, а и у будуће, додао је први човјек напредњака у РС, Лука Кецман.

Шешељ дотакао морално дно

Замјеник предсједника СНС, осврнуо се у свом одговору на новинарска питања и на односе са Српском радикалном странком у Србији.

Прије одласка у Хаг, Шешељ се жалио на Ђинђића што је писао лажну оптужницу против њега; а јуче је господин Шешељ лично, преко својих сатрапа, поднио лажну оптужницу против господина Пелевића. Тиме је показао да је много гори од оних које је оптуживао. Али то говори о његовим принципима и колико је лако дотакао морално дно. Нећу да вас подсјећам да је тврдио како ћемо Тома Николић и ја свједочити против њега у Хагу, што нам, наравно, никада није падало на памет.

Александар Вучић је нагласио да је народ у Србији прозрео такво понашање и да је по најновијим истраживањима јавног мнења, Шешељева странка котира са 5,8 одсто, а СНС 33,5 одсто. Вучић сматра да ће и тај рејтинг радикала у Србији бити испод цензуса када се заврши изборна кампања, додајући да је рејтинг Шешељеве странке у РС 0,8 одсто.

– Ми смо странка која нема политичке прошлости у РС да би са неким имали нерашчишћених рачуна. Са сваким разговарамо потпуно отворено, чисто и без икаквих остатака, оптимистичније и помирљивије је закључио Лука Кецман.

Замјеник уредника Фронтал.РС, Радован Ковачевић, направио је на лицу мјеста интервју са замјеником предсједника СНС, који на једином ћириличном порталу западно од Дрине можете читати и гледати сутра.