Вучић се сјетио Устава: Ако озаконимо истосполне заједнице, прекршићемо највиши правни акт

Вучић објаснио да члан 62 Устава каже да у брачне односе слободном вољом пред државним органима ступају мушкарац и жена тако да би потписивањем поменутог закона прекршио највиши правни акт државе

субота, 1 маја, 2021 / 14:27

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је као предсједник дужан да штити Устав и да зато не може да потпише закон о истополним заједницама. Наводи да је за Србију тешка и неприхватљива ствар признање које се помиње у нон пејперу о КиМ који је објавила приштинска "Коха", али да је то папир много бољи од Ахтисаријевог плана и од свегa што смо до сад добијали. Додаје да ће избори бити одржани у марту или априлу следеће године.

Вучић је у интервјуу за празнични број "Блица" објаснио да члан 62 Устава каже да у брачне односе слободном вољом пред државним органима ступају мушкарац и жена тако да би потписивањем поменутог закона прекршио највиши правни акт државе.

"Устав упућује на Породични закон који брак дефинише као законом уређену заједницу мушкарца и жене. Стога и закон о истополним заједницама не бих могао да потпишем и вратио бих га Народној скупштини", казао је Вучић.

Каже да не искључује могућност да се Устав промијени у будућности, али да је данас овако.

Упитан какав је његов лични однос према закону, каже да је то показао избором Ане Брнабић за премијера, али и да истовремено није горљиви заговорник истополних заједница.

Додаје и да га не занимају реакције.

"Наше је да од Србије направимо модерну и нормалну земљу, али и земљу у којој се поштује правни поредак", закључио је Вучић.

Други закони пролазе док "истосполни" чека

Законе о родној равноправности и о забрани дискриминације усвојила је Влада и ускоро ће стићи у Скупштину, док трећи пропис – Закон о истополним заједницама није прошао кроз процедуре Владе Србије.

Удружења која се противе овим законским рјешењима навела су да је из Закона о забрани дискриминације избачен члан 18 који је предвиђао да припадници вјерских заједница не смију изван црквених просторија да износе ставове којима се критикују хомосексуалци.

– Закони о родној равноправности и забрани дискриминације усвајају се огромном брзином, ово је блицкриг, они враћају комунизам и вербални деликт, прављени су у страним амбасадама и неко је хтео да их преко министарке Чомић наметне народу и владајућој већини. Њима се укида слобода говора и изражавања, а научници неће смети да говоре и пишу оно што мисле. Било какво изношење мишљења које би представљало критику одредаба ових прописа може се подвести под дискриминацију и кршење закона – рекао је Миша Ђурковић, из коалиције За природну породицу.

Према ријечима Марије Стајић, сва три закона су противуставна, противпородична и усмјерена су против слободе мишљења, изражавања и вјероисповијести.

Устав Србије не познаје категорије рода, родног идентитета и свега што је везано за род, додаје она.

"Имамо већ Закон о равноправности жена и мушкараца, а члан 15 Устава јемчи равноправност жена и мушкараца и јемчи политику једнаких могућности. Устав гарантује и слободу мисли, савести и вероисповести, као и слободу мишљења и изражавања, док предлог Закона о родној равноправности тежи да ограничи управо та права грађана Србије", наводи Стајићева.