Вучић се позива на народну вољу, као неразрушив темељ Српске

Предсједник Владе Србије Александар Вучић поручио је данас у Бањалуци да нико не може и неће моћи да укине Републику Српску било каквим политичким декретима, јер Српска декретима није ни стварана, створио ју је народ Републике Српске. Вучић је нагласио да је обавеза Србије да људски и правно, како је прописано Дејтонским мировним споразумом, чува […]

субота, 9 јануара, 2016 / 14:20

Предсједник Владе Србије Александар Вучић поручио је данас у Бањалуци да нико не може и неће моћи да укине Републику Српску било каквим политичким декретима, јер Српска декретима није ни стварана, створио ју је народ Републике Српске.

Вучић је нагласио да је обавеза Србије да људски и правно, како је прописано Дејтонским мировним споразумом, чува и штити Републику Српску и да буде гарант територијалног интегритета БиХ.

"Подршком коју пружамо Српској поносимо се таман онолико колико се тиме поносе сви грађани Републике Србије. Право да волимо свој народ нико није и неће моћи да нам забрани ни данас, ни сутра, нити било када, баш као што никада више политичари из Србије и Српске неће моћи и неће смети да подижу баријере између нас, да нас деле, свађају и удаљују једне од других", поручио је Вучић на свечаној академији поводом Дана и крсне славе Републике Српске – Светог архиђакона и првомученика Стефана.

Наводећи да Србија неће дозволити да Република Српска буде усамљена, премијер Србије је поручио да љубав према Српској не значи мржњу према БиХ.

"Она подразумева грађење мостова и путева према БиХ да бисмо коначно сви могли нормално да радимо, живимо, размењујемо капитал, знање, робу, да би једни од других научили и заједно преживели и опстали", рекао је Вучић.

Он је додао да уз све различитости народа на овим просторима, заједнички живот јесте основни услов за будућност у којој никада нико неће бити сам, те да су Срби, Бошњаци и Хрвати у Србији и БиХ судбински везани једни за друге, јер су живјели и живјеће заједно вијековима.

"Исплате ли нам се свађе и сукоби? Ко је од нас више изгубио одраслих људи, деце, домова? У Првом и Другом светском рату и у сукобима 90-их изгубили смо сви", рекао је Вучић.

Он је констатовао да постоје "усијане главе" које и даље мисле да је поглед у будућност поглед на комшију "преко оптичког нишана неког од савремених оруђа и опружја", али и поручио да је доста било и туђих и српских гробова.

"Хоћемо да градимо фабрике, да радимо више, а комшије, људе који другачије верују или мисле морамо да поштујемо и са њима да делимо и добро и зло. На Балкану нема великих и малих, немој да се пребројавамо, тек тада ћемо да видимо како и колико смо и једни и други и трећи мали, а сукобима и ратовима нисмо постајали ни већи, ни богатији", истакао је Вучић.

Он је додао да је данас у Бањалуку дошао да пружи подршку Републици Српској и да говори о будућности која је свима приоритетни задатак, а која неће зависити од тога колико смо велики, већ колико смо брзи у напретку и вриједни.

Констатујући да се свијет мијења брзином која једва може да се прати, Вучић је рекао да Србија, БиХ и регион треба да размишљају о научним достигнућима у свијету и ономе у шта треба уложити и памет и енергију.

"Од чега треба да кренемо да би овај простор коначно престао да буде земља страха и мржње, како га је називао Иво Андрић, или земља у којој живе најусамљенији народи на свету како је причао велики Меша Селимовић. Важни одговори су нам потребни, одговори који иницирају наш опстанак и нашу будућност, трајни одговори који ће коначно решити највећу српску дилему – опстајемо или нестајемо", рекао је Вучић.

Он је поручио да је важно да буде више образованих људи, да је на овим просторима потребан мир, развој, сарадња, учење, разумијевање, напредак, да су потребни Андрићи и Тесле, Селимовићи и Пупини, они који ће да нас воде напред, а не назад.

"Срећан вам Дан Републике Српске и срећну будућност вам желим, успешну, богату и заједничку. Живела Република Српска, живела Србија", поручио је Вучић.0 КОМЕНТАРА